Cum a primit lumea politică din România avertizările Comisiei. Liviu Dragnea: “Nu-mi imaginam ca România să fie ameninţată atât de brutal"

Criticile lui Frans Timmermans au stârnit un val de reacții în țară. Câțiva parlamentari PSD, de exemplu, cer chiar demisia prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, în timp ce opoziția consideră că avertismentele oficialului european sunt îndreptățite.

02 Octombrie 2018, 14:43 (actualizat 02 Octombrie 2018, 20:12) Știrile TVR |
Reacții după criticile lui Timmermans
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vorbește de paradoxul declarațiilor lui Frans Timmermans.

"România, de 11 ani, are acest Mecanism de Cooperare și Verificare în funcțiune, dar cum se face de nu a văzut existența protocoalelor, a ingerințelor serviciilor? Lucruri care au fost semnalate de nenumărate ori. Dacă prim vicepreședintele Comisiei achiesează la aceste realități, atunci, practic, el trebuie să recunoască eșecul acestui mecanism" – Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

În tabăra PSD, nervozitatea este însă mult mai mare.

Dacă Liviu Dragnea se declară dezamăgit și a perceput declarațiile lui Frans Timmermans drept o amenințare, unii dintre colegii săi de partid cred că prim vicepreședintele Comisiei Europene trebuie să demisioneze.

Deputatul Cătălin Rădulescu pune chiar sub semnul întrebării apartenența României la Uniunea Europeană.

Șerban Nicolae, senator PSD: "N-am cum să primesc lecții de la un om de stânga care se comportă ca o fostă procurorare ceaușistă (...) România este membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană sau este doar un cotizant de rang inferior?"

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: "Domnul Timmermans, eu l-am cunoscut personal când eram vicepreședintele Comisiei de afaceri europene, l-am văzut și atunci, și acum la fel de colonizator (...) Cu atât mai bine va fi ca de fiecare dată vom învăța și ne vom gândi de două ori dacă a fost bine sau n-a fost bine că am intrat în comunitatea europeană".

Opoziția consideră că liderii Uniunii știu exact care este situația din România.

Ludovic Orban, președintele PNL: "Am comunicat partenerilor noștri că, sigur, sunt motive de îngrijorare, pe care și noi le-am transmis, și că singura soluție pentru guvern și pentru majoritatea parlamentară este să respecte recomandările cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare, nefiind necesară o altă procedură".

Dan Barna, președintele USR: "Mesajul domnului Timmermans este unul foarte explicit și ferm din această perspectivă - nu putem continua cu distrugerea legislației naționale privind stabilitatea justiției și independența justiției".

Miercuri, Viorica Dăncilă va fi prezentă în Parlamentul European pentru a da explicaţii despre protestul din 10 august, dar şi despre statul de drept în România.

_______________________________

Au fost reacţii vehemente, cum a fost cea a lui Liviu Dragnea, care spunea, la un post de televiziune, că nu sunt înţelese exact la Bruxelles şi Strasbourg modificările la Legile justiţiei şi la Codurile penale. Comisia Europeană nu a vorbit concret care articole din aceste legi ar ridica probleme şi ar împiedica lupta împotriva corupţiei şi s-a preferat o analiză generală a proiectelor de lege, fără a fi cunoscute în detaliu, susţine Livu Dragnea.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că sunt, mai degrabă, dezbateri politicianiste şi că, de fapt, criticile îndreptate asupra României vin în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Tocmai de aceea, politicienii europeni se poziţionează într-un fel sau altul pentru a atrage voturi. Liderul ALDE atrage atenţia că se discută prea puţin despre protocoalele încheiate între SRI şi Parchete şi despre abuzurile care ar fi putut fi făcute în baza acestor protocoale.

O reacţie vehementă a venit şi din partea senatorului Şerban Nicolae care spunea, pe pagina sa de Facebook, că Frans Timmermans nu ar fi demn de funcţia pe care o ocupă, pentru că a făcut aceste critici la adresa unor legi care nici măcar nu sunt în vigoare şi nu produc încă efecte.

De cealaltă parte, Dacian Cioloş spune că prin aceste luări de poziţie şi aceste modificări, actuala coaliţie majoritară îndepărtează România de Uniunea Europeană.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 18°C
IASI 14°C 16°C
CLUJ 15°C 14°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 16°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI