Cum a oferit un incendiu devastator o șansă de renaștere unui muzeu din SUA. „Această tragedie incredibilă ne-a pus de fapt pe hartă”

Atelierul Muzeului Chinezilor din Lower Manhattan este plin de artefacte care au fost la un pas de-a dispărea din istorie
Atelierul Muzeului Chinezilor din Lower Manhattan este plin de artefacte care au fost la un pas de-a dispărea din istorie
31 ianuarie 2023, 14:21

O fotografie din 1986 a unei echipe taiwaneze din liga mică, realizată de fotograful Emile Bocian, are pete pe margini. Un panou pentru fostul restaurant Joy Luck Restaurant din Chinatown are crăpături pe una dintre literele din acrilic. O sculptură din hârtie a unui vultur pleșuv, realizată în anii ’90 de un solicitant de azil chinez aflat în detenție, are un picior și o jumătate de aripă lipsă.

În urmă cu trei ani, când clădirea care adăpostea arhivele muzeului a luat foc, etajul care conținea cele aproximativ 85.000 de obiecte și efemeride a fost salvat în mod miraculos de flăcări. Cu toate acestea, aproximativ 70% din colecție a fost afectată de apă – necesitând un proces de restaurare costisitor, care ar pune și mai multă presiune asupra instituției aflate deja în dificultate.

Acest proces este încă în curs de desfășurare. Dar, după cum vede președintele MOCA, Nancy Yao, incendiul a fost un fel de binefacere. Vestea tragediei a atras atenția din toate colțurile SUA, amintind oamenilor de bogata istorie care era în joc. De asemenea, a adus milioane de dolari în resurse. După dezastru, MOCA a fost numită una dintre „comorile culturale ale Americii” de către Fundația Ford și a primit un alt grant de la MacKenzie Scott. Afluxul de fonduri a ajutat, de asemenea, muzeul să se apropie de obiectivul său de lungă durată de a-și asigura un sediu permanent – o nouă facilitate proiectată de arhitecta Maya Lin urmează să se deschidă în 2025.

Yao compară recentele câștiguri ale MOCA cu un Phoenix renăscând din propria cenușă.

„Această tragedie incredibilă cu un incendiu ne-a pus de fapt pe hartă”, a declarat ea pentru CNN. „Am reușit atunci nu doar să ne salvăm colecția actuală, ci și să o extindem”.

Pe măsură ce colecția MOCA continuă să crească, Yao a spus că speră să prezinte nuanțele din jurul experienței chinezești în SUA – și să spună o poveste mai bogată și mai complexă despre această națiune.

După ce au fost salvate din incendiul din ianuarie 2020, colecțiile muzeului au fost liofilizate și, în cele din urmă, aduse la MOCA Workshop.

Clădirea cu două etaje, de 4.000 de metri pătrați, servește acum drept centru de cercetare și colecții. Este locul în care se desfășoară activitatea critică de restaurare și reamenajare a artefactelor.

MOCA a lucrat cu conservatori profesioniști pentru a curăța și repara cărți, picturi și alte obiecte deteriorate de apă, împărtășind unele dintre învățăturile sale pe parcurs. De asemenea, muzeul a încheiat un parteneriat cu Fashion Institute of Technology pentru a organiza și a reloca textilele care au fost afectate, care includ colecții de costume de operă cantoneză și qipaos.

Până în prezent, muzeul a strâns suficienți bani pentru a îndepărta mucegaiul și murdăria de pe o pictură a acuarelistului american de origine chineză Dong Kingman și pentru a repara semnul Joy Luck Restaurant, potrivit site-ului său. Alte obiecte, cum ar fi o mașină de scris chinezească și legitimația de aviator a pilotului american de origine chineză Maggie Gee, încă mai au nevoie de sponsori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite