Cum a devenit Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, omul-orchestră al lui Putin. Expert în servicii secrete ruse: „Poate că cel mai mare talent al lui este acela de a identifica punctele slabe ale Kremlinului”

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
10 noiembrie 2022, 10:12

Marea deschidere a centrului Wagner al companiei militare private (PMC) din Sankt-Petersburg de către Evgheni Prigojin, șeful unei firme de mercenariat și deținut în perioada sovietică, a fost un șoc pentru mulți din țară și din străinătate. Ani de zile, avocații lui Prigojin au lansat procese împotriva jurnaliștilor independenți ruși pentru că au încercat să demonstreze legătura dintre el și Wagner.

Totul s-a schimbat – numele WAGNER este acum lipit pe toată clădirea strălucitoare de 24 de etaje de pe malul drept al râului Neva. Mai mulți bărbați în uniformă purtând infamul însemn Wagner au fost văzuți de jurnaliști la intrare.

Dar în timp ce Wagner este cunoscut pentru activitățile sale sângeroase de mercenariat în întreaga lume – în Ucraina, pe continentul african pentru presupusa implicare în masacrarea malienilor – centrul nu se dorește sediul celei mai faimoase companii militare rusești, sau cel puțin nu numai asta.

„PMC Wagner Center este un complex de clădiri care oferă spațiu și cazare gratuită inventatorilor, designerilor, specialiștilor IT, spații de producție experimentală și spații pentru start-up-uri”, a declarat Prigojin într-un comunicat distribuit de compania sa.

Acest lucru i-a făcut pe mulți să ridice din sprâncene. Șeful lui Putin este cunoscut pentru multe lucruri – pentru cazierul său penal, pentru averea obținută din contractele de catering de la Kremlin, pentru faimoasa sa fabrică de troli, pentru compania sa militară privată, care face schimb de mușchi înarmați cu autoritarii dispuși să plătească în diamante, aur, petrol și alte resurse și, în ultima vreme, pentru că a recrutat infractori condamnați din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina. Dar start-up-urile IT? Aceasta pare a fi noua ramură planificată pentru expansionismul necruțător al lui Prigojin, subliniază Soldatov și Borogan.

Poate că cel mai mare talent al lui Prigojin este acela de a identifica punctele slabe ale Kremlinului și de-a se grăbi să le repare, indiferent cât de controversat, sângeros, murdar sau ilegal. Acesta este lucrul care îl face indispensabil pentru Putin.

Când armata rusă s-a aflat în defensivă în Ucraina, doar PMC Wagner a trecut la ofensivă. Când efortul de mobilizare națională a părut prost coordonat, Prigojin a fost cel care a alergat fără ezitare, în persoană, spre coloniile penale rusești pentru ca toată lumea să-l vadă recrutând carne de tun pentru războiul Kremlinului.

Iar când Kremlinul a fost disperat să găsească o modalitate publică de a arăta cu degetul către administrația Biden, care a furnizat mijloacele militare pentru apărarea robustă a Ucrainei, Prigojin a fost cel care a ieșit în față ca să-și revendice meritele pentru interferența în alegerile din SUA pe care el și stăpânul său le-au negat întotdeauna (și pentru a promite că o va face din nou).

„Ne-am amestecat [în alegerile din SUA], ne amestecăm și vom continua să ne amestecăm”, a declarat el prin intermediul uneia dintre companiile sale. „Cu grijă, cu precizie, cu operativitate și în felul nostru, așa cum știm să facem”.

Vulnerabilitatea actuală a Kremlinului este IT-ul, precizează Soldatov și Borogan. În primul rând, acesta a pierdut controlul asupra internetului din cauza unei avalanșe copleșitoare de vești proaste despre mobilizare generate de cetățeni – videoclipuri cu recruți furioși care protestează împotriva lipsei de muniție și de alimente au devenit virale. În al doilea rând, suferă de penurie de echipamente IT în tot sectorul guvernamental. Prigojin s-a grăbit din nou să ajute – la 30 octombrie, a cerut procurorului general să blocheze YouTube în Rusia. Și acum, ca întotdeauna, Prigojin arată că este dornic să ajute la încetarea penuriei de tehnologie digitală.

Pare a fi o mișcare tactică, determinată de evenimentele în desfășurare. De fapt, mișcarea lui Prigojin pare bine pregătită.

Unul dintre invitații la deschiderea centrului a fost Ruslan Ostașko, un prezentator TV și propagandist ultrapatriotic, dar și membru al consiliului de administrație al Fondului de Dezvoltare a Inițiativelor pentru Internet (IIDF). Fondul este, în esență, o firmă de capital de risc finanțată de stat și este unul dintre proiectele preferate ale lui Putin. Când a fost lansat în 2013, a fost menit să ofere concurență proiectului Skolkovo, mult mediatizat (și eșuat lamentabil), cu agenda sa relativ liberală și orientată spre exterior, susținut de Dmitri Medvedev pe vremea când era președinte.

De atunci, IIDF a fost condus de Kirill Varlamov, un fost inginer din Ekaterinburg care reprezintă în mare măsură ideea lui Putin despre cum ar trebui să arate un antreprenor de internet adecvat; membru al Frontului Popular al întregii Rusii, loial fără rezerve lui Putin și fără reputație sau experiență de afaceri în afara proiectelor finanțate de guvern.

Fondul, prin intermediul partenerului său, Institutul pentru Dezvoltarea Internetului (IRI), a fost însărcinat să ajute startup-urile în domenii pornind de la internet și până la medicină și educație. Spre deosebire de startup-urile de la Skolkovo, majoritatea proiectelor Fondului trebuiau să fie motivate ideologic. Anul trecut, guvernul a oferit 15 miliarde de ruble (250 de milioane de dolari) pentru dezvoltarea a 200 de proiecte „patriotice”, inclusiv seriale TV, jocuri pe calculator și software.

Acum, Prigojin a sesizat o deschidere pentru a-și promova interesele.

În octombrie, IRI a aprobat finanțarea pentru dezvoltarea unui joc pe calculator numit Sparta. Jocul se bazează pe activitățile unei companii militare private, ceea ce în mintea rușilor nu poate însemna nicio altă companie decât Wagner.

Intriga conține un mesaj foarte clar – mercenari curajoși care luptă împotriva „răului” într-o țară africană fără nume. După cum au explicat dezvoltatorii jocului, scenele vor fi apropiate de realitățile războiului modern cu artilerie și drone. De asemenea, s-a făcut cunoscut faptul că unele persoane implicate în dezvoltarea scenariului jocului au participat la conflictul de război din Siria, unde Wagner al lui Prigojin a luptat ani de zile.

Astfel, atunci când Prigojin și-a anunțat planurile de a oferi gratuit spații de birouri pentru startup-urile din domeniul tehnologiei, imperiul său de afaceri exploata deja un fond guvernamental pentru a-și promova compania militară privată. Iar planurile sale sunt ambițioase – prietenul său Ostașko a fost deja rugat să deschidă o filială regională a centrului în Sevastopol pentru a găzdui startup-uri IT locale din Crimeea. Averile regimului condus de Putin și ale companiei private a lui Prigojin rămân în armonie, conchid Soldatov și Borogan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite