Cum a devenit jocul video „Fallout” un fundal pentru spectacole live de Shakespeare

Scenă din jocul „Fallout”
Scenă din jocul „Fallout”
25 ianuarie 2023, 13:25

Într-o seară răcoroasă de primăvară, trupa de teatru Wasteland s-a adunat pentru a repeta „Romeo și Julieta”. Jonathan „Bram” Thomas îl juca pe Romeo. Un împătimit declarat al lui Shakespeare, absolvise cu o licență în teatru și nu era pentru prima dată când juca. Dar era pentru prima dată când un scorpion mutant de mărimea unui Jeep se năpustise pe scena lui, scrie The Guardian.

Intrată în panică, echipa de actori a declanșat o ploaie de gloanțe asupra carapacei înnegrite, dar nu înainte ca Julieta să cadă moartă în urma înțepăturii scorpionului. O moarte otrăvită, cu siguranță – doar că nu una pe care Bardul a visat vreodată să o scrie.

„Este doar unul dintre acele lucruri”, a ridicat din umeri Bram, cu dezinvoltura unui actor care este obișnuit cu acest gen de „sughițuri”. Te aștepți la așa ceva atunci când te afli într-un joc video.

Compania de teatru Wasteland nu este o trupă obișnuită de actori. Împrăștiați peste tot în lume, aceștia se întâlnesc în spatele tastaturilor pentru a juca în interiorul „Fallout 76”, un joc video plasat într-o Americă apocaliptică post-nucleară. Seria „Fallout” este una dintre cele mai populare serii de jocuri. În timp ce explorezi orașele sfărâmate de o bombă atomică, iarba de pe jos zgârie nisipul ars, panourile ruginite care fac reclamă la Nuka-Cola scârțâie în vânt și ești în permanență în căutarea unor lucruri iradiate care vor să te atace.

„Fallout 76” este o lume deschisă online. Jucătorii călătoresc oriunde doresc și pot da peste străini din viața reală. Cu „area chat” activat, pot chiar să vorbească între ei prin microfoane. Acest lucru deschide oportunități nesfârșite pentru serendipitatea generată de utilizator, iar Compania de Teatru Wasteland este o astfel de experiență: o frumusețe neașteptată pe care jucătorii o pot întâlni în mijlocul devastării.

„Imaginați-vă o trupă de teatru rătăcitoare în secolul al XVII-lea, mergând din oraș în oraș și făcând mici spectacole”, spune directorul companiei, Northern_Harvest, care lucrează în domeniul comunicațiilor în viața reală. „Nu este o idee nouă; doar că o facem în cadrul unui mediu nou-nouț, cel al unui joc video.”

Compania a fost formată aproape din întâmplare, când Northern_Harvest s-a împrietenit cu un grup de jucători din pustietate. În timp ce călătoreau împreună, au observat că jocurile „Fallout” sunt presărate cu referințe la operele lui Shakespeare. Un panou îngălbenit pe coridorul unei școli anunță audiții pentru „Visul unei nopți de vară”. Personajele strigă „încă o dată în spărtură, dragi prieteni!” înainte de a se aventura dincolo de pragul casei. Într-o misiune, întâlnești un supraviețuitor care încearcă să îndepărteze super-mutanții „bombardându-i” cu citate shakespeariene.

„Universul Fallout se pretează foarte bine la Shakespeare. Este foarte dezolant, foarte grotesc, foarte tragic”, spune Northern_Harvest. În această lume, Shakespeare a existat înainte de căderea bombelor, așa că părea logic ca Northern_Harvest și prietenii săi să joace rolul unei companii care menține cultura vie în ruinele civilizației – precum trupa de actori din distopia post-apocaliptică a lui Emily St John Mandel, „Station Eleven”.

Este nevoie de luni de zile pentru a pune la cale un spectacol. Mai întâi, Northern_Harvest alege piesa și o adaptează. Sute de pagini de scenariu sunt împărtășite cu echipa, astfel încât să poată începe proiectarea decorurilor și repetițiile. „Este exact ca într-o companie de teatru adevărată, unde începi cu o idee și cu câțiva oameni”, spune el.

Între spectacole, actorii cercetează pustietățile din „Fallout” pentru piese de costum. „Avem o masă de artizanat unde îți poți construi echipamentul”, spune Northern_Harvest.

După incidentul cu scorpionul, Northern_Harvest angajează acum paznici pentru a proteja producția. „Le spun actorilor: «Vă rog să nu scoateți mini-pistoalele pe scenă. Avem pază la fața locului care se va ocupa de asta»”. Ocazional, cineva amenință să arunce în aer scena cu un lansator de rachete în mijlocul spectacolului.

Nu există locuri cu bilet, iar compania nu face bani. Majoritatea spectatorilor dau întâmplător peste spectacole în pustietate și se așează să urmărească spectacolul gratuit – sau se conectează pe Twitch, unde compania transmite în direct fiecare spectacol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite