Cum a devenit babușca Ania simbolul propagandei ruse de război. Bătrâna are acum o statuie în Mariupol

5 mai 2022, 16:22

Statuia a fost amplasată în Piața Leninsky Komsomol din Mariupol, oraș distrus aproape în întregime de bombardamentele forțelor ruse. La dezvelirea monumentului ar fi fost prezent și șeful adjunct al președinției ruse, Sergei Kiriyenko, relatează The Moscow Times.

Babușca Ania ar fi o pensionară ucraineană care ar fi întâmpinat, din greșeală, soldații ucraineni cu steagul roșu al sovietelor, în aprilie.

Kremlinul a transformat-o rapid pe bătrână într-un simbol propagandistic al „operațiunii speciale”. Babușca Ania apare pe panouri publicitare și în picturi murale pe blocuri.

„Babușca Ania este un simbol al patriei-mamă pentru întreaga lume rusească”, ar fi spus Kiriyenko în fața unei mulțimi adunate la evenimentul de inaugurare a statuii, potrivit The Moscow Times. „Din nefericire, nu știm numele ei întreg, dar cu siguranță îl vom afla și vom avea ocazia să vorbim și să ne plecăm în fața ei”, a mai spus oficialul de la Kremlin.

(w500) Foto: Twit

Cum a devenit virală babușca Ania

La începutul lunii aprilie, un videoclip care arăta o bătrână salutând soldații ucraineni cu un steag sovietic a devenit viral pe rețelele de socializare.

Deși soldații purtau drapelul ucrainean pe mânecile uniformei, pensionara i-a confundat cu trupe rusești, spunându-le că ea și soțul ei „au așteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin și pentru toți oamenii”.

Soldații i-au luat steagul bătrânei când au început să-i înmâneze mâncarea. Dar când pensionara a văzut că trupele au trântit drapelul sovietic în noroi, femeia le-a returnat mâncarea.

Bătrâna le-a spus soldaților că părinții ei au luptat sub steag sovietic în Al Doilea Război Mondial și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a provocat invazia Rusiei pentru că „nu a găsit un punct comun cu [președintele rus Vladimir] Putin”.

Alături de literele Z și V, așa-numita „Babușca Z” a devenit un simbol de mobilizator pentru rușii pro-război.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite