Cum a ajuns un timbru cu Nadia Comăneci să coste două salarii medii pe economie

După primul campionat european de gimnastică feminină, organizat de România în anul 1957, acest sport a stârnit o mare pasiune în rândul celor peste 800.000 de colecţionari de timbre şi medalii din ţară. Cum a ajuns un timbru cu Nadia Comăneci să coste două salarii medii pe economie şi cât de dificil era de procurat, aflaţi într-un reportaj special al Ştirilor TVR.

29 Martie 2017, 16:23 (actualizat 29 Martie 2017, 20:49) |
Povestea gimnasticii românești în timbre și medalii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La foarte scurt timp după succesul uriaş al Nadiei Comăneci la Montreal, gimnastica româneacă a cunoscut o adevărată explozie de popularitate în mass-media, dar şi în rândul colecţionarilor de timbre şi medalii.

Unul dintre cei mai activi filatelişti, Romeo Mincă, deţine o colecţie de peste 12.000 de mărci poştale. Îşi aminteşte că, înainte de Revoluţie, un timbru cu Nadia Comăneci era "aur curat" pentru orice colecţionar care ţinea la blazon. În acele vremuri, în România, erau peste 800.000 de filatelişti, de peste 200 de ori mai mulți decât în prezent.

“Era o chestie de relaţie. Era cum aveai relaţii la carne, aveai şi relaţii la timbrele care erau greu de găsit”, spune Romeo Mincă.

După Revoluţie, emisiunile de mărci poştale ale statului au omagiat şi alte personalităţi ale gimnasticii, precum celebrul cuplu de antrenori Octavian Belu şi Mariana Bitang. Odată cu declinul gimnasticii s-au redus şi emisiunile de timbre cu această tematică. Nadia însă nu şi-a pierdut din popularitate. Cu ocazia împlinirii a 4 decenii de la primul 10 din istorie, Romfilatelia i-a dedicat zeiţei de la Montreal o serie specială de mărci poştale.

“Nadia Comăneci este un reper. Este un simbol. Încercăm să aducem în atenţia opiniei publice ceea ce este important: valorile. Acestea sunt modele şi trebuie să existe ca modele pentru tânăra generaţie”, crede Cristina Popescu, director general al Romfilatelia.

Performanţele gimnaştilor au fost omagiate şi prin emisiuni de medalii. În anii de glorie ai sportului românesc, Monetăria Statului a realizat decoraţii dedicate Nadiei Comăneci şi lui Marius Urzică.

În prezent, machetele din ipsos, matriţele şi medaliile omagiale sunt păstrate în Muzeul Monetăriei.

De-a lungul ultimilor 50 de ani, filatelia şi emisiunea de medalii s-au dovedit adevărate barometre ale gimnasticii româneşti. În prezent, întreaga suflare a colecţionarilor aşteaptă reîntoarcerea gimnasticii pe podium.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CAMPANIE TELEJURNAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI