Cultivatorii de andive din Franța, la un pas de dezastru economic din cauza facturilor la energie

În Franţa, mulţi fermieri sunt la un pas de colaps. Criza este ilustrată cel mai bine cu exemplul cultivatorilor de andive. Întregul proces - de la cultivare şi până la stocare - necesită un consum ridicat de energie, iar alternative de reducere a consumului nu există. Creşterea facturilor pune serioase probleme de supravieţuire. Franța este cel mai mare producător de andive din lume.

24 Septembrie 2022, 15:29 Știrile TVR |

Emmanuel Lefebvre are 59 de ani și de mai bine de 32 de ani cultivă andive în nordul Franței. Nu știe dacă va putea să mai facă această meserie. Costul facturilor a ajuns de nesuportat.

"În prezent, costurile noastre cu energia vor fi multiplicate cu 10 dacă va continua creşterea preţurilor. Situaţia nu va mai fi suportabilă pentru producţia noastră", spune Emmanuel Lefebvre.

Rădăcinile și tulpinile sunt păstrate la temperaturi care sunt reduse în mod constant până la -2,5°C.

Emmanuel Lefebvre: "Această temperatură trebuie să fie constantă, nu este deloc posibil să oprim refrigerarea acestor camere, dacă vrem să stocăm şi să păstrăm bine rădăcinile".

Christophe Mazingarbe se confruntă cu aceleași dificultăți. Peste 4.000 de locuri de muncă sunt amenințate numai în regiunea Haute-de-France.

"Primul meu sentiment este unul de tristeţe, pur şi simplu. (...) Andivele sunt cunoscute în întreaga Franţă şi în întreaga lume, iar 95% din această producţie provine din Franţa", atrage atenția Christophe.

Cultivatorii de andive spun că, pe lângă tarifele mari la electricitate, s-au scumpit și ambalajele. În numai 2 ani, costurile au crescut cu 60%. Dacă se adună toate cheltuielile, spun ei, va fi imposibil să mai poată continua.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI