Cultele religioase cer acces liber în biserici și pentru vaccinați, și pentru nevaccinați. Autoritățile spun că certificatul verde ar putea fi diferit de certificatul Covid

Cultele religioase cer Guvernului ca accesul credincioșilor la slujbe și în locurile de rugăciune să nu fie condiționat de certificatul verde. Decizia finală va fi luată însă în Parlament. Iar premierul Nicolae Ciucă speră ca, până la finalul anului, să fie gata și legea care reglementează aceste aspecte. Ministrul Sănătății consideră că ar trebui facută o diferență între certificatul verde, care permite călătoriile în străinătate, și certificatul COVID, care ar trebui să fie folosit în țară.

02 Decembrie 2021, 19:48 (actualizat 02 Decembrie 2021, 22:06) Știrile TVR |

Reprezentanții cultelor religioase din România le-au cerut premierului și ministrului Sănătății să nu condiționeze accesul credincioșilor în biserici de vaccinarea împotriva Covid-19.

"Accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta", a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Biserciii Ortodoxe Române.

O decizie va fi luată până la finalul anului, prin legea care ar urma să introducă certificatul Covid.

Potrivit ministrului Sănătății, trebuie făcută o distincție între certificatul verde care permite călătoriile în spațiul european, și certificatul COVID, prin care autoritățile din România ar putea impune restricții pentru persoanele nevaccinate.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: "Sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie, să mergem în Parlament şi, până la sfârşitul anului, să putem să avem această Lege a certificatului COVID".

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: "Nu putem discuta doar de faptul că există accesul la magazinele cu produse de strictă necesitate. Noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru".

Expertul în sănătate publică Octavian Jurma critică însă faptul că autoritățile din România acordă excepții de la regula vaccinării.

Octavian Jurma, expert în sănătate publică: "Sfântul Sinod din Grecia nu a ezitat să recomande vaccinarea şi acum cere certificat verde Sinodul pentru intrarea în biserică tocmai pentru că vor să îşi protejeze oamenii care intră în biserică. Eu de ce să cer o excepţie?"

Între timp, în Europa, șefa Comisiei Europene a deschis o dezbatere despre vaccinarea obligatorie a cetățenilor UE.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene: O treime dintre europeni nu sunt vaccinați. Vorbim de 150 de milioane de oameni. Este de înțeles și potrivit să deschidem această discuție acum, să vedem cum putem încuraja, iar la nevoie chiar să impunem vaccinarea obligatorie în UE.

În România, ministrul Sănătății respinge însă ideea vaccinării obligatorii a tuturor cetățenilor. Parlamentul va avea ultimul cuvânt în legătură cu vaccinarea la locul de muncă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI