Culisele unei remanieri în prag de congres PNL

Culisele unei remanieri în prag de congres PNL
Culisele unei remanieri în prag de congres PNL
8 iulie 2021, 19:37

Mai mult în umbră decât pe ecranele televizoarelor, ca ministru, Alexandru Nazare este responsabil pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF. Dar şi de tăierea celor 1500 de lei, facilitate pentru creșe și grădinițe. A încercat și o reorganizare la Finanțe, blocată însă de Guvern, deși avea toate avizele și a fost primită pozitiv în mediile interesate.

În paralel, relația cu cel care l-a numit ministru s-a răcit și agravat.

Remanierea ar fi fost dorită încă din martie de permier, nemulțumit de lipsa de comunicare a lui Nazare inclusiv cu forurile internaționale, susțin surse guvernamentale.

Potrivit însă unor surse complementare, altul ar fi motivul: ministrul nu ar fi acceptat alocarea de fonduri către primarii liberali la viitoarea rectificare bugetară şi a invocat să nu sunt bani. Asta şi în contextul alegerilor din PNL, cu premierul candidat la preşedinţia partidului.

De aici până la remaniere a fost doar un pas.

Florin Cîţu, premierul României: Avem proiecte întârziate la Ministerul Finanțelor, proiecte care sunt importante pentru a atrage fonduri europene, cât și pentru eliminarea evaziunii fiscale. În această dimineață am avut încă o discuție cu toți liderii coaliției, niciunul dintre ei nu s-a opus.

Președintele PNL infirmă însă varianta premierului.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Nu a avut nici acordul meu, nici al forurilor statutare ale PNL. Aș vrea să sper că nu este nicio o legătură între revocarea d-lui Nazare și rectificarea bugetară. Vreau să cred, deși îmi este foarte greu, că nu există nicio legătură în faptul că Alexandru Nazare nu a apărut în poză și cu faptul că a fost demis. Reporter: Credeți că este o răzbunare a premierului? Orban: Aș vrea să cred că nu este, deși îmi este foarte greu!

La câteva ore de la demitere, Nazare a explicat situația.

„Premierul mi-a cerut demisia. (…) I-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obținute și reflectate în execuția bugetară și evaluările instituțiilor financiare internaționale, nu consider că aș avea vreun motiv să îmi asum o demisie.(…) premierul a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu „echipa”. Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susțină în campania pentru poziția de președinte al PNL”, a reacționat Nazare.

Alexandru Nazare este considerat un apropiat al lui Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova, și membru al așa-numitei grupări „A treia cale” din PNL.

Această tabără, formată printre alții din Ilie Bolojan, Dan Motreanu și Mircea Hava, este încă neutră în competiția pentru șefia partidului. Şi are controlul a peste 20% din voturile delegaților liberali la viitorul Congres.

Decizia de remaniere și interimatul lui Florin Cîțu la Finanțe sunt percepute ca o demonstrație de forță pentru a-i determina pe acești liberali cu influență să opteze pentru susținerea candidaturii sale, consideră surse din cadrul acestei grupări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite