Cui aparține Luna? Un Tratat Lunar sub egida ONU arată că resursele cosmice reprezintă moștenirea comună a umanității

18 mai 2021, 21:17

S-ar zice că, la decolarea de pe Pământ, misiunile cosmice ar trebui să lase în urmă trăsăturile care au făcut din civilizația umană una atât de conflictuală.

Până acum, însă, explorarea spațială a dus cu ea și valori precum naționalitate, ideologii sau credințe politice. Ba chiar, Statele Unite punctează că noul program Artemis va duce pe Lună o femeie și un astronaut de culoare, până în 2025.

Nu e de mirare că, din anii ’70, se pune problema cine poate clama drept de exploatare și proprietate asupra resurselor minerale ale Lunii. Sau ale oricărui corp ceresc.

ONU a încercat să arbitreze această dezbatere și a propus, în 1979, un Tratat Lunar care menționează că resursele cosmice ar trebui să cadă sub jurisdicția dreptului internațional și că reprezintă moștenirea comună a umanității. E un document nefuncțional și neratificat de vreo țară care a dovedit până acum că poate atinge solul lunar: Statele Unite, Rusia și China.

2025 este și termenul pentru o anunțată vizită a unei misiuni umane pe Lună, executată de Beijing.

De la ultima misiune Apollo, din 1972, tehnologia a progresat exponențial.

Așa că țintele viitoarelor misiuni selenare, finanțate de guverne sau de companii private, sunt stabilirea unor stații permanente, robotice deocamdată, care să pregătească astrul nopții ca bază pentru o țintă și mai ambițioasă: oameni pe Marte.

EPISODUL 1 – Povestea singurului român care a văzut Pământul de pe orbită. 40 de ani de la zborul în Cosmos al lui Dumitru Prunariu

EPISODUL 2– La coadă pentru Cosmos și șansa lui Dumitru Prunariu. 40 de ani de la zborul singurului român în spațiu

EPISODUL 3 – 40 de ani de la zborul singurului român în Spațiu | Cum i-a dus Dumitru Prunariu ceapă verde în Cosmos lui Vladimir Kovalenok

EPISODUL 4 – Timbre noi pentru aniversarea zborului cosmic. Echipa Telejurnalului le-a filmat, în exclusivitate, încă din tipografie. Dumitru Prunariu: „Odată ajuns pe un timbru, rămâi veșnic”

EPISODUL 5 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a realizat în această misiune 22 de experimente de astrofizică, biologie, chimie și psihologie

EPISODUL 6 – 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu. Dumitru Prunariu a înființat Agenția Spațială Română

EPISODUL 7 – Nu vă supărați, a cui e Luna? Cucerirea Cosmosului, de la programul sovietic Interkosmos, la Stația Spațială Internațională și la roboții trimiși pe Lună

EPISODUL 8 – La 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiu, Dumitru Prunariu a fost sărbătorit în orașul natal. L-au felicitat și astronauți de pe Stația Spațială Internaţională.

Episodul 9La 60 de ani de la primele zboruri cosmice, Planeta Marte este „cucerită” de roboți

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă