Cu sau fără vot pentru prelungirea stării de alertă. Un nou scandal pe scena politică

17 iunie 2020, 19:55

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă a intrat în vigoare. De această dată, Guvernul a trimis parlamentului doar o informare, nu o cerere de încuviințare. Așa că PSD este în imposibilitatea de a mai face modificările dorite. Printre acestea, și reducerea perioadei la 15 zile. Liderii celor două camere parlamentare au trimis premierului o scrisoare oficială prin care îi cer să revină cu o solicitare de încuviințare. PSD pregătește și alte măsuri.

Câteva ore mai târziu, premierul Ludovic Orban le-a răspuns președinților celor două camere: e nevoie de încuviințarea parlamentului doar pentru institutirea stării de alertă, nu și pentru prelungire. Acest punct de vedere este susținut și de parlamentarii liberali.

Și specialiștii au păreri împărțite în privință condițiilor stabilite de lege.

În lege se precizează că starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne. Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului, în termen de 5 zile de la solicitarea de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea, starea de alertă încetează de îndată.

PREVEDERILE LEGII

Articolul 4

(1) Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne.

(3) Când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată.

(4) Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.

(Sursa: Legea 55/2020, just.ro)

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite