Cu sau fără UDMR la guvernare? PSD susține că nu au fost discuții de a modifica componența Coaliției, în timp ce PNL evită deocamdată răspunsul

16 mai 2023, 20:43

PSD și PNL au creionat, fiecare în parte, structura și programul noului guvern, cu care vor merge la negocieri în interiorul coaliției. Deocamdată nu e clar despre ce fel de coaliție e vorba. Cu sau fără UDMR.

Citește și: Ședințe la PNL și PSD pentru rocada guvernamentală. Ciucă: PNL nu a cerut absolut nimic niciunui partid. Nu pot să vă spun dacă rămân în Guvern sau merg la Senat. PSD vrea reducerea numărului de ministere

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Nu am avut nicio discuție de a scoate vreun partid politic din componența acestei coaliții.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Orice stabilitate, atunci când are mai mulți piloni, e mai rezistentă. (n.r., întrebare: Opțiunea d-voastră care este, o stabilitate cu UDMR, sau una doar cu PSD?) Vom vedea.

Un lucru e cert, social-democrații și liberalii anunță că noul guvern va avea mai puține ministere și mai puțini secretari de stat.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Astăzi, colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere din viitorul guvern, reducerea numărului de secretari de stat, cât și reducerea numărului de agenții guvernamentale. Pentru nicio funcție de secretar de stat sau membru al unui cabinet al unui demnitar să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilității ministerelor, reducerea numărului de ministere a tuturor pozițiilor din aparatul de stat.

Numele noilor miniștri sunt la nivel de scenariu. Marcel Ciolacu și-l dorește însă pe Sorin Grindeanu în continuare la Transporturi, în timp ce Nicolae Ciucă se mai gândește dacă va face parte din guvern.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Este normal să am această poziție și să-mi doresc ca Sorin Grindeanu să rămână în viitorul guvern. Nu sunt adeptul să stricăm ceva ce funcționează. Domnul Tudose (n.r.., Mihai Tudose, fost premier) are loc în orice cabinet. Sper să nu-l deranjez nici pe dânsul, nici pe soția dânsului, am avut o discuție, e o decizie a familiei Tudose.

Nicolae Ciucă, președintele PNL: Este prematur să mă pronunț acum pentru ce funcție voi decide să ocup. De regulă, până în acest moment, nu am revenit niciodată pe o funcție pe care am mai fost.

Miercuri e programată o ședință a liderilor PSD-PNL-UDMR, iar în jurul datei de 26 mai ar trebui să aflăm cum va arăta noul cabinet.

Care sunt calculele politice de la acest moment ne spune Roxana Zamfirescu:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite