Cu probleme de imagine. Mai mulţi membri ai Cabinetului Grindeanu au dat naştere unor controverse

4 ianuarie 2017, 21:01

Toma Petcu şi-a început periplul spre Ministerul Energiei cu un CV plin de greşeli. În documentul postat iniţial pe site-ul Camerei Deputaţilor, Petcu arăta că poate conduce orice „compartiment din cadrul unei compani (sic!) cu excepţia celui economic”. Şi că are „Pregătire militară şi de autoapărare, dobtndite an cadru Şcoli Superioare a Jandarmeriei Române de la unitate Roşu”. Luat la întrebări, Toma Petcu a găsit explicaţii.

Chirurgul Florian Bodog, care va prelua portofoliul de la Sănătate, este decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie al Universităţii din Oradea. Şi a fost secretar de stat la minister. Are un doctorat în medicină şi unul în management. Presa locală l-a acuzat în repetate rânduri că a plagiat şi a avansat suspect de repede în cariera academică. eBihoreanul.ro a dezvăluit că ministrul Educaţiei Mircea Dumitru i-a retras dreptul de a îndruma doctoranzi. Decanul a replicat pe blog că ordinul e abuziv şi l-a atacat în instanţă.

Acuzată de procurorii DNA că şi-ar fi finanţat cu bani negri campania electorală pentru Primăria Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu preia acum Ministerul Muncii. Dosarul ei a fost retrimis de instanţă la DNA, însă decizia nu este definitivă.

Va fi colegă de cabinet cu Florin Iordache, care preia Justiţia. În urmă cu 3 ani, acesta a fost unul dintre parlamentarii PSD care au vrut să modifice pe repede înainte legi importante pentru justiţie. Episod intrat în istorie ca „marţea neagră”. S-a numărat şi printre iniţiatorii legii pentru superimunitatea avocaţilor.

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni a fost în 2015 ambasadorul României în Israel. Membri ai comunităţii româneşti au acuzat-o pe Andreea Păstârnac că nu i-a sprijinit pe însoţitorii victimelor din Colectiv transferate în Israel. Jurnalista Oana Matei, soţia lui Cristian Matei, rănit la Colectiv, a scris pe Facebook că Andreea Păstârnac nu a ajutat-o cu nimic şi că minte.

Şi Marius Dunca de la Tineret şi Sport are numele legat de Colectiv. Era şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, iar inspectorii din subordine controlaseră clubul cu doar o zi înainte de tragedia în care au murit 64 de tineri. Dunca a fost primul demis după scandalul izbucnit.

Unul dintre cei mai titraţi membri ai Guvernului este şi el implicat într-un episod controversat. Teodor Meleşcanu a condus Externele în timpul turului II al alegerilor prezidenţiale din 2014, când a refuzat să suplimenteze numărul secţiilor de votare din diaspora.

Două ministere-cheie, Internele şi Dezvoltarea, sunt controlate de doamne care au lucrat îndeaproape cu Liviu Dragnea: Carmen Dan, prima femeie ministru de Interne, are 47 de ani şi şi-a luat licenţa în drept la Academia de Poliţie la vârsta de 30 de ani. A fost funcţionar bancar şi secretar al şcolii din Videle. Apoi a colaborat cu liderul PSD la Consiliul Judeţean şi a fost prefect de Teleorman.

Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, este şi ea colaboratoare apropiată a lui Dragnea. Propusă premier, Sevil Shhaideh a fost respinsă de preşedinte. Presa a speculat că soţul sirian, admirator al preşedintelui Assad, ar fi fost considerat o vulnerabilitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă