Cu ochii pe Olanda. Populiştii anti-Islam ar urma să câştige cele mai multe voturi

15 martie 2017, 16:12

Cu promisiunea că de-islamizează Olanda, că o scoate din Uniunea Europeană, Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders are şanse să ia cele mai multe locuri – în jur de 24. Asta nu înseamnă însă că şi ajunge în guvern.

Wilders crede şi i-a convins pe mulţi alegători că Olanda e islamizată, că a importat ideologia islamistă – pentru că, spune el, Islamul e o ideologie deghizată în religie.

Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie – liberal de centru dreapta – condus de premierul Rutte ar obţine în cel mai optimist scenariu tot în jur de 24 de mandate.

Pentru că economia merge foarte bine, imigraţia a ocupat prim planul campaniei. Iar Mark Rutte şi-a adaptat mesajul. Olanda nu are nevoie de voi, le spune Rutte celor care încearcă să-şi impună propriile reguli.

Dacă respingeţi valorile ţării noastre, plecaţi. Comportaţi-va normal sau plecaţi„.

Parteneri în actuala coaliţie, laburiştii vor fi decimaţi – pierd trei sferturi din fotolii. S-au remarcat prin dorinţa de a rediscuta libertatea de mişcare a lucrătorilor.

Lodewijk Asscher, vicepremier, Ministrul Muncii: „Pe şantiere, lângă un muncitor olandez, vezi un muncitor român sau portughez, care câştigă cu 300-400 de euro mai puţin decât olandezul. Rezultatul e că muncitorul olandez rămâne şomer”.

Creştin democraţii par să recupereze din terenul pierdut la ultimele alegeri. Iar pe Verzi îi aşteaptă un scor foarte bun.

Olanda nu îl are doar pe Donald Trump al Europei, cum este poreclit Wilders, ci şi pe Trudeau al Europei. Liderul Verzilor, Jesse Klaver, seamănă izbitor cu premierul canadian.

Olandezii au şi un partid pentru protecţia animalelor, care ar putea ajunge la 4 locuri de la 2, câte are acum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite