Cu o inflaţie care a depăşit şi cele mai negre scenarii, mulți români fac faţă cu greu cheltuielilor curente și rămân fără bani până la salariu

4 mai 2022, 20:47

Românii reuşesc să economisească, în medie, mai puţin de 60 de euro pe lună. Această sumă ne plasează la coada clasamentului la nivel de UE, unde suma medie economisită este dublă. Cel mai bine la acest capitol stau austriecii.

Un studiu recent arată că 2 din 5 români rămân fără bani până la următorul salariu şi doar unul din 5 reuşeşte să pună ceva bani deoparte. Iar unul din 10 foloseşte economiile ca să facă faţă cheltuielilor lunare.

Dan Lucheș, sociolog: Există o discrepanţă destul de evidentă între venituri şi cheltuieli. Veniturile au rămas constante sau, dacă au crescut, au crescut uşor, nu în acelaşi ritm în care au crescut cheltuielile.

Cel mai mult s-a scumpit mâncarea. Cartofii şi uleiul sunt alimentele pentru care, astăzi, plătim cu peste 30 de procente mai mult faţă de anul trecut.

Experţii compară situaţia economică de acum cu cea din 2008, atunci când întreaga lume era în recesiune.

Dragoș Cabat, analist financiar: E clar o necesitate de a ajusta cheltuielile de consum în perioada aceasta. Poate să fim mai atenţi cât cumpărăm ca să mâncăm, pentru că o bună parte dintre alimente se aruncă. Acelea sunt bani pierduţi.

Odată economisiți, aceşti bani nu trebuie lăsaţi pur şi simplu în cont sau, mai rău, păstraţi la saltea.

Roxana Petria, analist bancar: Băncile pun la dispoziţie soluţii automat de economisire. Clienţii pot seta în câteva secunde într-o aplicaţie ca în ziua de salariu o anumită sumă de bani să se mute automat din contul lor de salariu, în contul de economii. Din contul de economii banii pot fi retraşi imediat, în caz că ai nevoie, de exemplu, fără să pierzi dobânda acumulată până la acel moment.

Pe lângă produsele băncilor, și statul emite titluri cu dobânzi generoase la care nici nu se plătește impozit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă