Cu majorări mici, dar dese, prețul carburanților va atinge din nou prețuri usturătoare

18 ianuarie 2023, 18:08

Benzinăriile au început să crească din nou ușor-ușor prețurile. În 24 de ore, la stațiile Petrom, prețul benzinei și motorinei a crescut cu 5 bani până la 6,39 lei, respectiv 7,57 lei pe litru. Alți benzinari au prețuri și mai mari.

Cauza scumpirilor ar fi creșterea prețului petrolului din ultimele zile. Potrivit analiștilor, țiteiul se scumpește în condițiile în care cel mai mare producător mondial, China, își revine după perioada de carantină anticovid din toamnă. În plus, în februarie intră în vigoare și embargoul pentru motorina din Rusia.

”Nu este exclus că în săptămânile viitoare să vedem din nou la pompă preţuri de peste 8 lei pe litru, mai cu seamă că din februarie, embargoul la adresa petrolului rusesc va deveni total”, susține Adrian Negrescu, analist economic.

La rândul său, consultantul Claudiu Cazacu ne-a declarat: ”Am spus 4-5 procente pentru următoarele câteva săptămâni. Dacă preţul nu se corectează, e posibil să vedem chiar şi mai mult. Pentru că Brentul (ţiţeiul Brent -n.r.), de exemplu, a mers faţă de minimele din ianuarie, este cam cu 20% mai sus. Dacă nu avem o anumită temperare, vom vedea poate mai mult decât aceste 4-5 procente. Însă dacă vorbim la nivelul primăverii, atunci există riscul să vedem chiar două cifre faţă de nivelurile actuale pentru carburanţi.”

Sunt foarte multe cauze care pot influența prețul carburanților. Un lucru e cert, spun analiștii: vom avea un an agitat, cu multe scăderi și majorări de prețuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite