Cu frică de cutremure și fără asigurarea locuințelor. Doar o gospodărie din cinci are încheiate astfel de polițe

Cei mai mulţi români nu au asigurări pentru locuinţe. La nivel naţional, din 9 milioane de imobile, sunt asigurate doar 20 la sută. Partea bună este că cele mai multe poliţe sunt în zone cu probleme, în special cele seismice.

06 Februarie 2023, 17:46 (actualizat 06 Februarie 2023, 21:08) Știrile TVR |

Oamenii din Vrancea s-au obișnuit cu riscurile. Știu că un cutremur puternic se poate produce oricând. Dar asigurări nu și-au făcut prea mulți. Doar 15%.

La finalul anului trecut mai existau în Brașov doar 7 clădiri cu risc sesmic ridicat.

Totuși, brașovenii au un procent de asigurare dublu față de cei din Vrancea.

Cele mai vulnerabile sunt clădirile construite până în 1970. După 1977, s-au luat măsuri noi privind disciplina în construcţii, de la proiectare până la execuţie.

În Centrul Vechi al orașului, cele mai multe case au cel puțin 100 de ani. Locatarii spun însă că sunt clădiri rezistente și bine făcute. Și nu toți își fac asigurare.

Specialiștii spun că Bucureștiul este cea mai expusă capitală la riscul seismic. Iar România, în ansamblu, stă sub amenințarea unui astfel de dezastru. Cu toate acestea, doar o locuință din cinci este asigurată.

Specialiștii spun că lipsa de informare și de educație financiară sunt principalele motive pentru care românii sunt atât de reticenți.

Prima de asigurare obligatorie este de 50 sau 100 de lei pe an, în funcție de tipul locuinței, iar suma primită în caz de dezastru este de 10, respectiv 20 de mii de euro.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI