Pandemia a falimentat un număr record de firme în Timișoara. Aproape jumătate din spațiile comerciale din centrul orașului sunt goale. O librărie din Timișoara trage obloanele chiar astăzi, pentru a se muta în spațiul virtual. Patronii rămân cu credite și cu marfa pe stoc. În ritmul acesta, am putea rămâne doar cu farmacii, supermarketuri și benzinării, atrage atenția sociologul Adrian Pășcuță, director al Agenției pentru întreprinderi mici și mijlocii din Timișoara.
Timișoara este în top 5 cu cele mai multe firme din România care au intrat în insolvență în anul 2020.
Pandemia a făcut ravagii în mediul de afaceri.
A fost un an dezastruos, mai ales pentru afacerile de nișă, cele care dau culoare unui oraș.
În centrul vechi din Timișoara, o mulțime de spații comerciale sunt abandonate sau disponibile pentru închiriere.
"Librarul cu papion", așa cum este cunoscut în oraș, se mută online. Patroana nu își mai permite să plătească chirie, așa că deschide o librărie virtuală.
Directorul Agenției pentru întreprinderi mici și mijlocii din Timișoara spune că există soluții pentru a salva firmele din criză: sprijinirea antreprenorilor locali și crearea unei comunități locale susținute.
10 mii de firme din România au beneficiat de ajutor din partea statului prin programe dedicate IMM-urilor și alte zeci de mii sunt în evaluare în acest moment. Mulți însă nu au mai reușit să susțină activitatea și au renunțat la afacere.