CSM nu-l va cerceta pe procurorul general în cazul Ordonanţei 13, aşa cum ceruse judecătoarea Simona Marcu. Ancheta Parchetului continuă

28 februarie 2017, 10:12

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, marţi, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că membrii CSM  au respins cererea de sesizare a Inspecţiei Judiciare  pentru a verifica modul în care DNA a anchetat emiterea OUG 13, dar și modul în care procurorul general a gestionat comunicarea după emiterea ordonanței.

ACTUALIZARE 17.25 CSM nu-l va cerceta pe procurorul general pentru modul în care a gestionat comunicarea în legătură cu OUG 13, aşa cum ceruse judecătoarea Simona Marcu.

A fost un test binevenit pontru ceea ce înseamnă independenţa CSM. Consiliul Suprem al Magistraturii este garantul independenţei magistraturii. A fost un test, un vot de încredere pentru procurorul general. Nici eu nu ştiam de câtă încredere mă bucur, acum am aflat, a afirmat  Augustin Lazăr,după şedinţa CSM.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, înainte de şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, că motivarea Curţii Constituţionale va fi hotărâtoare pentru anchetă. Dar, până la redactarea ei, procurorii îşi vor face treaba ca şi până acum.

În timpul şedinţei CSM, unul dintre membrii CSM, judecătoarea Simona Marcu, a cerut suplimentarea ordinii de zi şi a solicitat CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară ca să îl ancheteze pe procurorul general în legătură cu modul în care a comunicat public pe subiectul Ordonanţei 13. De asemenea, judecătoarea a cerut sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu ancheta DNA privind Ordonanţa 13.

Judecătoarea Simona Marcu a cerut şi verificarea problemelor de la DNA Ploieşti legate de procuroul demisionar Mircea Negulescu, dacă acele probleme erau cunoscute la DNA central şi ce măsuri s-au luat pentru remedierea lor. Rămâne de văzut ce va stabili plenul CSM, a transmis corespondentul TVR Alex Costache, pentru Telejurnalul de la ora 13:00.

Procurorul general a declarat, marţi, că ancheta privind OUG 13 nu se opreşte, continuă chiar şi după decizia CCR de luni.

„Noi vom continua ancheta. Fără îndoială, Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete şi cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public în niciun caz nu va face evaluări ale legalităţii, ale oportunităţii actelor unei alte puteri, ci strict ne cantonăm la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public”, a afirmat  Augustin Lazăr.

Ieri, DNA a anunţat că ancheta privind ordonanţa 13 va fi preluată de parchetul General, care verifică infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu reacredinţă de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, dar şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite