CSM: Bogdan Licu, procuror general interimar

Bogdan Licu
Bogdan Licu
19 aprilie 2019, 15:23

„În şedinţa Secţiei pentru procurori din data de 19.04.2019 s-a dispus delegarea domnului procuror Dimitrie Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României, în funcţia de procuror general al României până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de 2 luni”, se arată într-un comunicat al CSM.

Decizia CSM vine în condiţiile în care mandatul actualului procuror general Augustin Lazăr expiră pe 27 aprilie, acesta având aprobată şi ieşirea la pensie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a respins pe 10 aprilie toate candidaturile pentru funcţia de procuror general, iar noua procedură de selecţie se încheie pe 8 mai.

Bogdan Licu a mai fost procuror general interimar în perioada februarie – aprilie 2016, după demisia lui Tiberiu Niţu. El a dispus atunci redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei.

Procurorul Bogdan Licu, 50 de ani, este adjunct al procurorului general Augustin Lazăr, din 16 mai 2016. Din 2013 până în 2016 a fost prim-adjunct al procurorului general. Din ianuarie 2013 până în mai 2013 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de unde a fost detașat la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ca reprezentant al Parchetului General.

Între februarie 2012 și ianuarie 2013, a fost detașat de la Parchetul Tribunalului București la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost consilier al președintelui. De altfel, Licu a fost ales membru al CSM între 13 ianuarie 2010 și 17 februarie 2012, după ce din ianuarie 2009 până în ianuarie 2010 a fost vicepreședinte al Consiliului. La Parchetul Tribunalului București a fost, în 2006, în 2005 și 2003, șef al Secției de urmărire penală, activitate întreruptă cât a fost detașat și la Cancelaria primului ministru, în anul 2005, la Departamentul de luptă anti-fraudă. La Parchetul Tribunalului a fost mai întâi simplu procuror, promovat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, unde avea ca atribuții coordonarea activității penale a Secției 11 de Poliție din Capitală.

Licu are un master în relații internaționale și integrare europeană la Școala Superioară de Studii Politice și Administrative, obținut în 2006 și mai multe specializări în antifraudă. A absolvit Colegiul Superior de Siguranță Națională al Serviciului Român de Informații prin Academia Națională de Informații. A urmat cursuri de specializare în domeniul combaterii contrafacerii în SUA. A urmat cursurile facultății ”Spiru Haret” dar și-a luat licența la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă