CSM avertizează: Ordonanţa 13 ar putea intra în vigoare dacă Parlamentul respinge actul de abrogare, OUG 14

7 februarie 2017, 09:37

„În plenul CSM a fost acordarea avizului pentru aprobarea Ordonanţei 14. Nu am trecut pe discuţii pe fond pentru că am respins sesizarea de acordare a avizului ca rămasă fără obiect atâta timp cât OUG a fost publicată în Monitorul Oficial. Este o chestiune, pur şi simplu, de drept constituţional. Ca judecător nu pot să mă pronunţ pe chestiuni de drept constituţional. Dacă am urmări jurisprudenţa CCR până în prezent, cred că nu ar exista pericolul unei astfel de interpretări (…) Nu cred că am putea avea surprize în ceea ce priveşte constituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 14″, a declarat preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, la finalul şedinţei CSM.

Membrii CSM au atras atenţia, în cadrul şedinţei, că dacă Ordonanţa 14 ar fi respinsă de Parlament ar putea intra în vigoare Ordonanţa 13. Pe de o parte, Parlamentul are foarte mult timp la dispoziţie pentru a o discuta, însă la fel de important de precizat este faptul că atâta timp cât OUG 14 nu este respinsă sau admisă de Parlament nu intră nici OUG 13 în vigoare care modifică Codurile penale, a transmis corespondentul TVR Andreea Anghel, de la sediul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de Urgenţă 14 prin care a fost abrogată Ordonanţa 13 vizând modificarea Codurilor penale. Ministerul a solicitat avizul CSM duminică, în aceeaşi zi în care Guvernul a abrogat OUG 13 prin OUG 14.

Şedinţa CSM a început, marţi, la ora 11:00.

„Am primit de dimineaţă o adresă prin care ni se comunică faptul că s-a constituit un grup de lucru şi suntem invitaţi să ne desemnăm şi noi reprezentanţii, lucru pe care îl vom face în cursul zilei de astăzi. Sper ca tot ceea ce s-a întâmplat zilele acestea să fie o lecţie pentru toată lumea şi lucrurile să intre pe făgaşul lor normal”, a declarat, marţi dimineaţă, Cristina Tarcea, preşedinta ÎCCJ, la sosirea la sediul CSM.

Marţi dimineaţă, Ministerul Justiţiei a solicitat CSM retragerea cererii de avizare a proiectului de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce, luni dimineaţă, ministrul Justiţiei anunţa că pune în dezbatere un proiect de lege în acest sens. Câteva ore mai târziu, un comunicat al ministerului preciza că proiectul nu mai este o preocupare. Documentul, aproape identic cu Ordonanţa 13 abrogată, a plecat însă pe traseul avizărilor şi a ajuns la CSM. Marţi dimineaţă, Ministerul Justiţiei a cerut retragerea acestei cereri de avizare.

„Cronologia Ordonanţei 13. O urgenţă care a durat 4 zile”

Guvernul a adoptat, în 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea Codurilor penale, fără avizul CSM.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite