EDIŢIE SPECIALĂ

CSM avertizează: Ordonanţa 13 ar putea intra în vigoare dacă Parlamentul respinge actul de abrogare, OUG 14

CSM atrage atenţia că dacă Parlamentul respinge Ordonanţa 14 ar putea intra în vigoare Ordonanţa 13. În şedinţa de marţi, CSM trebuia să se discute cererea ministrului Justiţiei de avizare a Ordonanţei 14, cea care o abrogă pe Ordonanţa 13. Membrii CSM au constatat, însă, că solicitarea a rămas fără obiect pentru că a fost publicată în Monitorul Oficial. Marţi dimineaţă, Ministerul Justiţiei a solicitat Consiliului retragerea cererii de avizare a proiectului de lege privind modificarea Codurilor penale.

07 Februarie 2017, 09:37 (actualizat 07 Februarie 2017, 18:51) Știrile TVR |
Avertisment de la CSM
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Avertisment de la CSM
"În plenul CSM a fost acordarea avizului pentru aprobarea Ordonanţei 14. Nu am trecut pe discuţii pe fond pentru că am respins sesizarea de acordare a avizului ca rămasă fără obiect atâta timp cât OUG a fost publicată în Monitorul Oficial. Este o chestiune, pur şi simplu, de drept constituţional. Ca judecător nu pot să mă pronunţ pe chestiuni de drept constituţional. Dacă am urmări jurisprudenţa CCR până în prezent, cred că nu ar exista pericolul unei astfel de interpretări (...) Nu cred că am putea avea surprize în ceea ce priveşte constituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 14", a declarat preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, la finalul şedinţei CSM.

VIDEO
Corespondentul TVR Andreea Anghel, de la sediul CSM. Ediţie Specială ora 11:00
Membrii CSM au atras atenţia, în cadrul şedinţei, că dacă Ordonanţa 14 ar fi respinsă de Parlament ar putea intra în vigoare Ordonanţa 13. Pe de o parte, Parlamentul are foarte mult timp la dispoziţie pentru a o discuta, însă la fel de important de precizat este faptul că atâta timp cât OUG 14 nu este respinsă sau admisă de Parlament nu intră nici OUG 13 în vigoare care modifică Codurile penale, a transmis corespondentul TVR Andreea Anghel, de la sediul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii discută, marţi, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Ordonanţei de Urgenţă 14 prin care a fost abrogată Ordonanţa 13 vizând modificarea Codurilor penale. Ministerul a solicitat avizul CSM duminică, în aceeaşi zi în care Guvernul a abrogat OUG 13 prin OUG 14.

Şedinţa CSM a început, marţi, la ora 11:00.

VIDEO
Cristina Tarcea, preşedinta ÎCCJ, declaraţii la sosirea la CSM
"Am primit de dimineaţă o adresă prin care ni se comunică faptul că s-a constituit un grup de lucru şi suntem invitaţi să ne desemnăm şi noi reprezentanţii, lucru pe care îl vom face în cursul zilei de astăzi. Sper ca tot ceea ce s-a întâmplat zilele acestea să fie o lecţie pentru toată lumea şi lucrurile să intre pe făgaşul lor normal", a declarat, marţi dimineaţă, Cristina Tarcea, preşedinta ÎCCJ, la sosirea la sediul CSM.

Marţi dimineaţă, Ministerul Justiţiei a solicitat CSM retragerea cererii de avizare a proiectului de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce, luni dimineaţă, ministrul Justiţiei anunţa că pune în dezbatere un proiect de lege în acest sens. Câteva ore mai târziu, un comunicat al ministerului preciza că proiectul nu mai este o preocupare. Documentul, aproape identic cu Ordonanţa 13 abrogată, a plecat însă pe traseul avizărilor şi a ajuns la CSM. Marţi dimineaţă, Ministerul Justiţiei a cerut retragerea acestei cereri de avizare.

"Cronologia Ordonanţei 13. O urgenţă care a durat 4 zile"

Guvernul a adoptat, în 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă modificarea Codurilor penale, fără avizul CSM.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI