CSM a sesizat CCR, la şedinţa pe tema modificărilor penale. Iohannis: „Întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia este independentă”

1 februarie 2017, 08:48

Sistemul de justiţie a luat foc, după ce Guvernul a adoptat şi a publicat peste noapte ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale şi de Procedură Penală, care dezincriminează  abuzul în serviciu.

Magistraţii au criticat în termeni duri Guvernul, iar Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la un conflict între executiv şi puterea judecătoarească.

Preşedintele Klaus Iohannis cere guvernului sa abroge ordonanta de urgenta adoptata peste noapte, prin care se aduc modificari Codului Penal. In paralel, seful statului a recomandat CSM si Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala. Reprezentantii guvernului si ai coalitiei majoritare nu dau insa inapoi: ministrul justitiei si presedintele Senatului spun ca actul normativ este perfect legal.

ACTUALIZARE 18.15 Curtea Constituţională a Românei (CCR) a înregistrat, miercuri, sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind constatarea unui conflict juridic între puterile statului, urmând ca până în 7 februarie părţile implicate să transmită punctele de vedere, au precizat pentru AGERPRES surse oficiale.

Potrivit surselor citate, termenul de discutare a sesizării se va stabili după transmiterea punctelor de vedere.

ACTUALIZARE 11.45 Preşedinta CSM, Mariana Ghena, a declarat că, miercuri, în şedinţa plenului, a declarat că iniţiază procedura de sesizare a CCR în temeiul dispoziţiilor articolului 146, litera e, din Constituţia  României.

Urmare acestei iniţiative a preşedintelui plenului CSM, membrii CSM au manifestat solidaritate cu privire la iniţiativa mea, declarând că mă susţin în demersul pe care l-am iniţiat. Până la sfârşitul zilei voi motiva această decizie, a declarat  Mariana Ghena.

La solicitarea membrilor CSM am aprobat suplimentarea ordinii de zi de azi, 1 februarie, am dorit să întocmim un mesaj cu privire la modul în care CSM înţelege să se manifeste în demersul de apărare a sistemului judiciar în întregul său, a mai spus preşedinta CSM.

Art. 146, lit.e) Soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;

ACTUALIZARE 10.30 Preşedinta CSM, Mariana Ghena, a sesizat CCR cu privire la un conflict instituţional între Justiţie şi Guvern

ACTUALIZARE 10.00 Klaus Iohannis a făcut declaraţii după şedinţa CSM: Am participat la şedinţa CSM, pe care am condus-o. Am participat pentru că avem o situaţie total neobişnuită, Guvernul a aprobat o ordonanţă de guvern, noaptea, fără avizul CSM. Am aflat opinia CSM. Doamna preşedintă este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituţii. Toţi membrii CSM o susţin. Plec mulţumit pentru că am văzut că există solidaritate între membrii CSM. Întreg sistemul este de partea CSM. Justiţia este independentă în România. Magistraţii sunt indignaţi de felul în care Guvernul a tratat aceasta chestiune. CCR are libertatea să decidă, dar şi să anuleze această ordonanţă. Problema este ca în acest fel în care a procedat Guvenul nu se poate proceda, România este şi vrea sa rămână un stat de drept.

ACTUALIZARE 09.15 Şedinţa CSM a început.

Preşedintele Klaus Iohannis a propus completarea ordinii de zi cu analizarea unei decizii asupra declanşării unui conflict instituţional la CCR prin acţiunea preşedintelui CSM . Vă supun la vot această propunere.

Singurul lucru pe care nu-l accept este să nu facem nimic. Îmi imaginez că primul pas este primul pas instituţional este sesizarea CCR, pentru că este un conflict instituţional între sistemul de justiţie şi Guvern. Acest lucru vi-l propun dar nu vreau să vi-l impun. Înţeleg de la doamne preşedinte şi domnul vicepreşedinte că aveţi un singur punct pe ordinea de zi, avizarea actului care a fost, din păcate, deja adoptat. Eu vă propun să completăm ordinea de zi cu un punct care s-ar putea numi decizii privind declanşării unui conflict instituţional la CCR prin acţiunea preşedintelui CSM.

Un magistrat a propus la rândul său suplimentarea ordinii de zi o solicitate din partea CSM preşedintele să sesizeze CCR, la rândul său. Aceasta a specificat că atributul preşedintelui să sesizeze CCR cu privire la conflictul instituţional.

Consiliului Superior al Magistraturii a transmis încă de la noaptea trecută la ora 2.00 un punct de vedere, într-un comunicat de presă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri la ședința CSM că se gândește să îi facă o vizită Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se așteaptă de la acesta la o luare de poziție în legătură cu deciziile Guvernului privind modificarea legislației penale.

„Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi (n.r. — miercuri). Nu l-am văzut de mult, nu îmi este dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că așteptăm cu toții o luare de poziție”, a spus șeful statului, la ședința CSM.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri dimineaţa înintea de şedinţei CSM: Este inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bătaie de joc ca Guvernul să adopte noaptea fără avizul CSM, ordonanţă de urgenţă fără să fie inclusă pe ordinea de zi într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul Penal şi codul de Procedură penală. Aceasta chestiune este intolerabilă.

Preşedinta ICCJ, Cristina Tarcea a declarat că: noi ca popor avem o problema cu valorile morale. Azi a fost convocata CSM pentru a da avizul, din păcate ordonanţa a fost adoptată fără avizul CSM, ne vom întâlni şi vom stabili.

Am înţeles că au existat nişte modificări, ieri spre seară a fost transmis către CSM fără a  se specifica ca va a avea loc o şedinţa de guvern. Din punctul meu de vedere nu a contat niciodată punctul de vedere al CSM.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr a declarat miercuri dimineaţa înintea de şedinţei CSM că: După cum se vede am fost puşi în faţa faptului împlinit. Este o bună provocare pentru autoritatea judecătorească care trebuie să arate acum că are într-adevăr substanţă şi ca nu poate fi cantitate neglijabilă.

Este în curs de analizare cine poate să atace la CCR şi este imperios necesar să fie atacată şi examinată de CCR pentru că derapajul nu este vădit.

În calitate de membru CSM am şi eu partea mea de decizie şi de responsabiliate în a examina. Urmează ca azi să se examineze şi să se expună un punct de vedere de la CSM.

____________

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat marţi seara că, anterior şedinţei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul Justiţiei a fost personal înştiinţat şi invitat să participe, în calitate de membru de drept al CSM, la şedinţa plenului convocată de urgenţă pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea şi dezbaterea solicitării de avizare.

Solicitarea a fost făcută în cursul zilei de marți, de către ministrul Justiției Florin Iordache. Aseară,  Iordache a anunţat că Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi seara, un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a declarat pentru Agerpres că a fost convocată pentru miercuri o şedinţă de Plen pentru a discuta un nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind Codul Penal şi Codul de procedură penală, transmis de Ministerul Justiţiei, printre noutăţi fiind infracţiunea pentru favorizarea infractorului şi modificări privind abuzul în serviciu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite