CSM a decis că procurorii cu o vechime mai mică de 10 ani rămân în funcție la DNA și DIICOT. OUG pe justiție nu se aplică retroactiv

17 octombrie 2018, 12:03

Membrii Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au dezbătut care va fi impactul ordonanței care a modificat legile justiției. La ședință nu a venit șeful niciunui parchet. La CSM a ajuns însă, după ce dezbaterile s-au încheiat, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii. Orice lege, că-i organică, ordinară sau ordonanță de urgență, poate, de multe ori, să ridice standardele de exercitare a unei profesii, ca să nu zic condițiile”.

CSM le-a transmis un mesaj clar procurorilor care nu aveau cei 10 ani de vechime și lucrează în cadrul Parchetului General, DNA și DIICOT.

Codruț Olaru, vicepreședintele CSM: „Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, decât dacă, la acest moment, sau doar având în vedere dispozițiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiționalitatea de vechime de la data apariției OUG, deci pe viitor nu discutăm cu caracter retroactiv”.

După adoptarea ordonanței, opinia publică era împărțită în două. Unii au susținut că prevederile vor fi aplicate de la intrarea în vigoare a ordonanței, în timp ce alții au arătat că se vor aplica retroactiv, ceea ce ar fi dus la revocarea mai multor procurori. Măsura ar fi afectat și procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este implicat și Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Orice lege, OUG, HG se dau doar pentru mine. Susțin ideea, am văzut că este o susținere destul de largă, ca la structurile superioare din Parchetul General și celelalte parchete – DNA, DIICOT – , să fie totuși procurori cu experiență”.

Modificările care intră mâine în vigoare au atras nemulțumirea Parchetului General, care a sesizat astăzi Avocatul Poporului. A fost a treia cerere pe această temă adresată lui Victor Ciorbea. Solicitări similare au făcut și partidele din Opoziție.

IOAN CUPŞA, deputat PNL: „Au călcat pur și simplu cu bocancii pe Constituție, prin această ordonanță de urgență. Dacă este adevărat și nu se aplică retroactiv această ordonanță de urgență, așa cum spunem și noi, că nu se poate aplică retroactiv, atunci textul adoptat, acest articol VII, este un text neclar”.

STELIAN ION, deputat USR: „Este mai rea, mult mai rea decât Ordonanța 13, pentru că, dacă acea ordonanță viza anumite modificări punctuale, această ordonanță distruge și blochează instituții foarte importante cum ar fi DNA, DIICOT”.

La solicitarea TVR, Comisia Europeană a transmis că urmărește ultimele evoluții și le analizează foarte atent, și va trage concluziile cuvenite dacă amendamentele de la legile justiției nu vor reflecta preocupările Comisiei Europene.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE CSM a decis că procurorii rămân în funcție. OUG pe justiție nu se aplică retroactiv. „După deliberări, Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor articolului 7 din OUG nr 92 din 2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , al DIICOT, al DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete„, a declarat vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru.

ACTUALIZARE Ședința a început la 10.30, nu a durat mai mult de o oră, timp în care membrii secției pentru procurori au dezbătut această ordonanță și au încercat să afle care sunt efectele ei, a transmis Andreea Anghel, pentru emisiunea Aici, Acum. Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a ajuns la CSM, dar nu a făcut declarații la intrarea în sediu.

Ordonanța de urgență prin care s-au modificat Legile Justiției a fost publicată marți în Monitorul Oficial, după aproximativ 30 de ore de la adoptarea ei de către Guvern. O primă consecință este faptul că peste 80 de procurori de la DNA și DIICOT, printre care și procuroarea care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum, ar urma să părăsească  aceste parchete.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă