CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codurilor penale

25 ianuarie 2017, 08:52

Ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale au fost analizate miercuri după-amiază de Consiliul Superior al Magistraturii.  Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, a anunţat procurorul general.

ACTUALIZARE 15.43 CSM a dat aviz negativ celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă.

Avizul este consultativ.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, a anunţat procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Şedinţa a fost publică, iar deliberarea secretă.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, nu a participat la şedinţa de miercuri.

ACTUALIZARE 11.30 Potrivit unor surse din Consiliu, avizul CSM va fi unul negativ, transmite Alexandru Costache, jurnalist Ştirile TVR.

Membrii CSM consideră că nu este justificată urgenţa pentru a fi emise astfel de ordonanţe şi că modificările legislaţiei penale pot fi dezbătute în Parlament.

CSM va discuta astăzi şi punctele de vedere primite de la toate parchetele şi instanţele din ţară.

Sunt puncte de vedere de respingere a acestor ordonanţe atât ca formă, ca tehnică legislativă, cât şi ca fond, precizează Alexandru Costache.

De asemenea, CSM ia în discuţie şi raportul MCV. Vor fi reacţii din partea reprezentanţilor Consiliului, reprezentanţilor parchetelor şi Înaltei Curţi.

Sunt aşteptate declaraţiile ministrului Justiţiei, Florin Iordache, legate de nota CSM şi  de raportul MCV.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la intrarea în sediul CSM că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale ar produce o dezincriminare parţială, mascată, a abuzului în serviciu.

Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre cele două acte normative nu este oportun. (…) Din perspectiva noastră, practic, într-o ordonanţă de urgenţă are loc o dezincriminare parţială, mascată a infracţiunii de abuz în serviciu. Practic, toţi cei care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii şi au produs prejudicii vor fi apăraţi de pedeapsă, a subliniat Kovesi, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte ordonanţa privind graţierea unor pedepse, ea a arătat că abuzul în serviciu şi infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie vor fi graţiate dacă acest proiect va intra în vigoare.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că toate prejudiciile constatate nu vor mai fi acoperite, iar statul va fi nevoit să cheltuie alţi bani pentru a le recupera.

„Sigur că în lege este prevăzut dreptul părţii vătămate care îşi păstrează dreptul, dar statul a cheltuit bani cu investigarea acestor infracţiuni, a cheltuit bani cu judecarea acestor infracţiuni, iar acum ştergem cu buretele tot pentru ca ulterior statul să cheltuie alţi bani pentru a-şi recupera prejudiciile. Doar în dosarele DNA, în ultimii 3 ani, suma valorilor indisponibilizate de DNA a fost de peste 1,5 miliarde de euro. Vă daţi seama că toate aceste dispoziţii, dacă vor intra în vigoare, vor avea efect şi asupra recuperării acestor prejudicii”, a declarat Kovesi.

Conform ordinii de zi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii analizează la ora 15.00 solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea Proiectului de ordonanţă de urgenţă a guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse.

Şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii sunt de regulă publice şi pot fi vizionate online, accesând www.csm1909.ro.

Hotărârea plenului va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice în cadrul unei declaraţii de presă, precizează CSM.

Cele două proiecte au fost trimise joia trecută pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

Punctele lor de vedere sunt aşteptate până astăzi la CSM.

Zeci de mii de oameni au protestat duminică seară în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară faţă de proiectele de ordonanţă ale guvernului privind graţierea şi modificarea Codurilor penale.

La manifestaţia din Piaţă Universităţii s-a aflat şi preşedintele Klaus Iohannis.

VEZI şi Ce a scris presa străină despre protestele faţă de legea amnistiei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă