CSM a avizat revocarea procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru. Kovesi: Așteptăm ca rezultatele controlului să fie făcute publice

4 iulie 2017, 09:19

Unul dintre cei mai vechi și mai buni procurori ai DNA, Doru Țuluș, este acuzat de șefa DNA că a vândut drepturile litigioase pentru restanțele salariale unui om de afaceri, reținut ulterior de DNA și acuzat în două dosare penale cu restituiri ilegale de zeci de milioane de euro. Țuluș și soția lui ar fi primit 56.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru și i-ar fi închis, apoi, un dosar. Țuluș s-a apărat azi în fața Secției de procurori a CSM.

Procuroarei Mihaela Iorga Moraru i se reproșează că nu a înregistrat legal denunțul fostului tenismen Dinu Pescariu. La rândul ei, a acuzat-o pe Kovesi de presiuni și imixiune în anchetă. Kovesi i-ar fi cerut să o rețină pe Elena Udrea.

Șefa DNA a venit personal să își susțină cererea de revocare a celor doi procurori în fața CSM.

Kovesi a explicat că situația celor doi procurori face obiectul a două dosare penale și a răspuns acuzațiilor pe care i le aduc procurorii revocați.

În apărarea șefei DNA au sărit procurorul general și șeful statului.

Scandalul din DNA a început după apariția în presă a unor înregistrări cu Laura Codruța Kovesi. Procurorii Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru sunt suspectați că au făcut înregistrările și au fost chemați la detectorul de minciuni. Au refuzat și au sesizat Inspecția Judiciară. Șefa DNA a cerut în schimb revocarea lor și le-a întocmit dosare penale.

ORA 17.19 CSM este de acord cu revocarea procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru, potrivit Telejurnalului.

ORA 16.35: Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din CSM: „Sunt convinsă că toți procurorii din DNA au respectat legea. Așteptăm ca rezultatele controlului să fie făcute publice”.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA: „Am fost anunţaţi în mod oficial de efectuarea acestui control. El vizează perioada 1 ianuarie 2016 până în prezent. Pot să vă spun că, din ianuarie 2016 până în prezent, au fost peste 126 de verificări pe chestiuni punctuale solicitate sau efectuate de Inspecţia Judiciară, precum şi opt controale tematice făcute la DNA. În toate cele peste 100 de cazuri şi în cele 8 controale nu s-au constatat ilegalităţi sau chestiuni de încălcare a legii. Noi aşteptăm acest control. Sunt convinsă că toţi procurorii din DNA au respectat legea şi aşteptăm ca rezultatele acestui control să fie făcute publice”.

Revocarea din functie a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru cerută de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost analizată, marți, într-o ședință ținută cu ușile închise la CSM.

„Klaus Iohannis: Nu vad niciun motiv de suspendare a șefei DNA”

ORA 14:00 Ședința secției pentru procurori care va analiza solicitarea Laurei Codruța Kovesi de revocarea a procurorilor DNA Doru Țuluș și Mihaela Iorga Moraru începe la ora 14:00.

Mai devreme a fost o ședință a plenului care a analizat un memoriu trimis de procurorii Doru Țuluș, Mihaela Iorga Moraru și Nicolae Marin. Cei trei procurori au fost audiați de plenul CSM, într-o ședință care nu a fost publică. La finalul ședinței, plenul CSM a decis să sesiseze Inspecția Judiciară cu privire la acuzațiile pe care procurorii Țuluș, Moraru și Marin le-au formulat la adresa Laurei Codruța Kovesi. Inspecția Judiciară era oricum sesizată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu privire la Laura Codruța Kovesi, a transmis corespondentul TVR Alex Costache.

Kovesi: „Nu e vorba de nicio tensiune în DNA. Nu îmi dau demisia, nu am motive”

ORA 11:00 „Nu e vorba de nicio tensiune în DNA. Activitatea se desfășoară normal. Sunt peste 160 de procurori în DNA. Aici vorbim de propunerea de revocare a doi procurori din DNA”, a declarat, marți dimineață, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Nu, nu îmi dau nicio demisie, nu am motive!”, a răspuns șefa DNA jurnaliștilor aflați în fața CSM.

„Motivele revocării le-am detaliat într-un referat scris pentru fiecare procuror, pe care l-am înaintat CSM. Toate aceste lămuriri le-am dat în referatul scris pe care l-am făcut și pe care nu pot să vi-l comunic pentru că sunt anumite dosare în curs. Vă asigur că, din momentul în care am aflat că un angajat al DNA nu și-a îndeplinit atribuțiile în mod corespunzător, a încălcat legea sau Regulamentul, imediat am dispus măsurile care se impun”, a afirmat Laura Codruța Kovesi, la sosirea la Consiliul Superior al Magistraturii.

Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga sunt doi dintre cei mai vechi și mai buni procurori DNA. Se cere revocarea lor din motive deontologice, a transmis corespondentul TVR Alex Costache.

„Motivele revocării procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga”

Cei doi procurori au sesizat și ei Inspecția Judiciară a CSM față de Laura Codruța Kovesi. Ei o acuză pe șefa DNA de tiranie – conduce instituția într-un mod autoritar, au spus cei doi procurori în sesizarea trimisă la CSM.

A. Lazăr: „DNA este o structură de elită care își va clarifica toate problemele”

ORA 09:00 DNA este o instituție de elită a Ministerului Public, iar scandalul este în jurul instituției, nu în interiorul acesteia, fiind produs în mod interesat pentru avantajarea celor care doresc oprirea luptei anticorupție, a declarat marți procurorul general al României, Augustin Lazăr.

„Sugerați dvs. că există scandalul în DNA. Scandalul există în jurul DNA, adică există un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea să găsească vulnerabilitățile unei instituții de elită a Ministerului Public, vulnerabilitățile și posibilele radicalizări ale unor persoane care sigur că ar putea să aibă anumite frustrări de-a lungul timpului acumulate. Însă, eu vă asigur că DNA este o structură de elită a Ministerului Public, în care UE a investit bani mulți Are un corp de elită. Și DNA își va clarifica în zilele imediat următoare toate problemele pe care le are. Scandalul este în jur, este produs nu dezinteresat de anumite canale media. Evident că avantajează pe cei care doresc oprirea luptei anticorupție”, a declarat Augustin Lazăr, marți dimineață.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite