CSM: Inspecția Judiciară - sesizată privind posibilele presiuni ale șefei DNA, dar și în legătură cu înregistrările apărute în presă

Plenul CSM a decis, joi, sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la pretinsele presiuni pe care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi făcut asupra inspectorului Mihaela Focică, dar și pentru cercetări în legătură cu înregistrarea de la IJ și modul de comunicare a conducerii Inspecției Judiciare cu ceilalți inspectori, au transmis oficiali ai Consiliului Superior al Magistraturii.

21 Septembrie 2017, 13:20 (actualizat 21 Septembrie 2017, 22:20) |
Scandal la Inspecția Judiciară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Șefa DNA este adusă în mjlocul unui nou scandal, pentru care CSM a sesizat Inspecția judiciară. Este vorba despre pretinse presiuni pe care Kovesi le-ar fi făcut asupra unei inspectoare. Acest episod apare într-un moment în care e așteptat rezultatul controlului la DNA, care poate duce la revocarea Laurei Codruța Kovesi.

Totul a plecat de la înregistrarea apărută în presă a unei convorbiri dintre inspectoarea Mihaela Focică şi seful ei, adjunctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Cei doi vorbesc  de presupuse presiuni ale șefei DNA asupra inspectoarei Focica legate de controlul privind Ordonanța 13.

Inspectoarea Mihaela Focica a făcut plângere penală la Parchet, pentru șantaj împotriva șefului ei, Gheorge Stan pe care îl acuză că ar fi înregsitrat-o.

CSM a sesizat Inspectia Judiciară să verifice toate acuzațiile din acest scandal: dacă Kovesi a făcut într-adevăr presiuni, cine a făcut înregistrarea, când și de ce a dat-o publicității abia acum.

Luna viitoare, Inspectia Judiciară este așteptată să trimită la CSM raportul după controlul de fond făcut în vara la DNA, la solicitarea ministrului Justiției Tudorel Toader.

Alexandru Costache a transmis de la sediul CSM: A apărut în presă o înregistrare a unei discuții dintre inspectoarea Mihaela Focica și adjunctul Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan. Se aude cum inspectoarea Mihaela Focica reclamă presiuni la adresa ei din partea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, astfel încât să dea o anumită decizie în ce privește controlul privind Ordonanța 13. Această înregistrare le-a determinat pe judecătoarele de la Uniunea Judecătorilor și Asociația Magistraților să ceară Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să apere independența justiției față de aceste pretinse presiuni ale Laurei Codruța Kovesi. Însă inspectoarea Mihaela Focica a făcut o plângere la Parchet împotriva șefului ei, Gheorghe Stan, pentru șantaj. Acesta este contextul în care procurorul general Augustin Lazăr a declarat că este inadmisibil ca inspectorii să se înregistreze între ei și că Inspecția Judiciară se află într-un impas, în condițiile în care, în urmă cu două săptămâni, CSM nu e reușit să revoce conducerea acestei Inspecții, din lipsă de cvorum.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: "Mai degrabă am putea spune că este, din păcate, un impas al Inspecției Judiciare, care se află într-o situație fără precedent și care trebuie analizată de către CSM, urmând ca să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele mai potrivite de ieșire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI