Crucișător american găsit după 76 de ani. Nava de război USS Juneau a fost scufundată de japonezi

21 martie 2018, 21:42

Crucișătorul ușor USS Juneau a ajuns pe fundul oceanului în mai puțin de 30 de secunde după ce a fost lovit de două torpile. Epava a fost descoperită la sfârșitul săptămânii trecute de o expediție finantata de co-fondatorul Microsoft, Paul Allen.

Robert Kraft, directorul expeditiei: „Explozia a fost atât de puternică, încât nu au existat supravieţuitori. Când norul de fum s-a îndepărtat nu mai era niciun rest la suprafaţa apei. Totul dispăruse.”

În tragedie au pierit 687 de membri ai echipajului. Printre ei se aflau și cinci frați. Nava a fost poreclită „crucișătorul fraților Sullivan.”

Robert Kraft, directorul expediției: „În spatele acestei nave se află povestea fraţilor Sullivan, o poveste veche de decenii. Ştiţi, fiecare navă are povestea ei. Fiecare navă pe care o căutăm are propria poveste, unică. Una care sensibilizează diverşi oameni din diverse motive.”

USS Juneau făcea parte dintr-un convoi care transporta trupe spre Guadalcanal. Vasele au fost atacate de 30 de bombardiere japoneze, iar crucișătorul american a fost lovit de o torpilă. În timp ce se îndrepta spre port pentru reparații, a fost lovit de alte două torpile lansate de un submarin.

Aceeași echipă de scafandri a descoperit anul trecut crucișătorul greu „Indianapolis”, scufundat imediat după misiunea secretă în timpul careia a transportat în Filipine bomba atomică folosită la Hiroshima.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite