Cronologia unui război gazier. Cum a produs Putin o explozie a prețurilor la energie în UE

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
11 august 2022, 10:23

Dar îndepărtarea de gazul rusesc, care anul trecut a reprezentat 40 la sută din cererea UE, este un proces dureros, iar președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie să pună presiune.

Chiar înainte de invazie, monopolul său Gazprom a început încet să vândă mai puțin gaz natural cumpărătorilor europeni, drenând stocurile și încetinind fluxurile din conducte până la un firicel.

Acele schimbări în aprovizionare – împreună cu declarațiile bombastice ale lui Putin, promisiunile false și glumele periodice pe cheltuiala Bruxelles-ului – au făcut ca prețurile energiei să crească, să scadă, să se recupereze și să scadă din nou, în timp ce comercianții anxioși încercau să prezică pe cât de mult gaz se vor putea baza la iarnă.

Iată o privire asupra modului în care jocurile energetice rusești – și reacțiile la acestea în Occident – au făcut ca piețele UE să se destrame.

Sfârșitul anului 2021: Pregătirea invaziei

Potrivit rapoartelor oficiale ale Comisiei Europene privind piața gazelor, în 2021, Gazprom a furnizat 137 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz către țările UE. Este cu 7% mai mult decât în 2020, care a fost un an cu o cerere neobișnuit de scăzută din cauza blocajelor – dar reprezintă o scădere cu 16% a livrărilor față de 2019, ultimul an normal înainte de COVID. O mare parte din această reducere a ofertei din 2021 a fost din cauza unei retrageri severe din octombrie până în decembrie, când Gazprom a trimis cu 24 la sută mai puțin către UE decât în aceeași perioadă din 2020. Incertitudinea dinaintea iernii a provocat creșteri de preț nemaivăzute la gazul din UE, piețele de tranzacționare, trecând de la mai puțin de 15 EUR pe megawat-oră (MWh) în ianuarie la un record la sfârșitul anului de 180 EUR/MWh.

Exportatorul rus Gazprom este istoric cel mai mare furnizor de gaze naturale al UE. Acest lucru îi conferă o putere considerabilă asupra prețului, în funcție de cât de mult gaz – sau puțin – este livrat.

6 AUGUST: Gazprom reduce drastic fluxurile de gaz prin conducta Yamal – care trece prin Belarus și Polonia – invocând un incendiu la o instalație de procesare a gazelor din vestul Siberiei. Gazprom începe, în schimb, să retragă gazele păstrate în depozitele subterane din UE pentru a îndeplini livrările contractuale către clienți, exacerbând o problemă deja existentă a nivelurilor scăzute de stocare.

16 AUGUST: Gazprom înregistrează doar 4% din capacitatea disponibilă de tranzit de gaze oferită de Ucraina pentru septembrie, ceea ce a determinat creșterea prețurilor la gaze în așteptarea fluxurilor mai scăzute.

10 SEPTEMBRIE: Conducta Nord Stream 2 a Gazprom dintre Rusia și Germania este complet construită, așteptând doar certificarea de la autoritățile de reglementare germane pentru a începe să funcționeze.

1 OCTOMBRIE: Gazprom încetează să mai trimită gaze prin Ucraina către Ungaria, deoarece Moscova și Budapesta semnează contracte pe 15 ani pentru a trimite livrări prin conducta rusă TurkStream.

5 OCTOMBRIE: Putin dă vina pentru „isteria și confuzia” de pe piețele europene de energie pe „deciziile neechilibrate” precum schimbările climatice și politica de tranziție energetică. Prețurile gazelor din UE au crescut la un record de 165 de euro pe megawat-oră.

6 OCTOMBRIE: Prețurile gazelor scad când, o zi mai târziu, Putin spune: „Creșterea aprovizionării cu gaze… poate și trebuie făcută”. El solicită, de asemenea, aprobarea germană rapidă a Nord Stream 2.

8 OCTOMBRIE: Asociația Furnizorilor de Energie din România avertizează că solicitările membrilor săi de aprovizionare suplimentară cu gaze pentru iarnă sunt refuzate de Gazprom.

13 OCTOMBRIE: Gazprom vinde așa-numitele volume spot de gaz pe piața europeană – adică vânzări la licitație deschisă în afara contractelor de furnizare pe mai mulți ani – pentru ultima dată. De atunci, doar clienții pe termen lung au putut primi livrări convenite în prealabil, ceea ce a dus la o scădere a volumului de gaz rusesc transportat către Europa.

15 OCTOMBRIE: Operatorul rețelei de gaze din Ucraina avertizează că Gazprom trimite doar o fracțiune din volumul rezervat de gaz prin Ucraina.

19 OCTOMBRIE: Polonia îi avertizează pe oficialii UE în domeniul concurenței că Gazprom „limitează fluxurile prin alte rute decât Nord Stream 1” și solicită o investigație asupra Gazprom pentru manipularea pieței.

21 OCTOMBRIE: Putin ridiculizează Comisia Europeană pentru că descurajează contractele de furnizare de gaze pe termen lung în favoarea tranzacțiilor spot și adaugă că poate trimite UE gazul suplimentar de care are nevoie dacă autoritățile de reglementare aprobă Nord Stream 2.

26 OCTOMBRIE: UE anunță că strânge dovezi pentru o anchetă de concurență pentru a vedea dacă prețurile ridicate ale gazului sunt atribuite manipulării de către furnizori importanți precum Gazprom.

28 OCTOMBRIE: Putin ordonă companiei Gazprom să înceapă să-și umple depozitul subteran anormal de scăzut din UE înainte de iarnă, determinând prețurile gazului din UE să scadă sub 80 EUR/MWh pentru prima dată în septembrie. Acea reaprovizionare a depozitului nu ajunge să aibă loc.

16 NOIEMBRIE: Autoritatea de reglementare a infrastructurii din Germania spune că nu poate certifica conducta Nord Stream 2 până când proprietatea nu va fi transferată unei filiale din Germania.

16 DECEMBRIE: Autoritățile de reglementare germane anunță că Nord Stream 2 nu va fi certificat înainte de vara lui 2022.

21 DECEMBRIE: Gazul rusesc se oprește prin conducta Yamal, apoi începe în mod neașteptat să curgă în sens invers, transportând gaz spre est, departe de Germania. Prețurile gazelor au atins un nivel record de 180 EUR/MWh. Naftogaz din Ucraina răspunde cerând o anchetă cu privire la posibila manipulare a pieței de către Gazprom. În schimb, Putin dă vina pe comercianții occidentali lacomi pentru revânzarea gazului rusesc ieftin primit prin contract la un markup masiv și pentru că îl „parchează” într-un depozit ucrainean „prietenos cu taxele”.

2022: Invazie, sancțiuni și întreruperi de gaz

Datele preliminare ale Gazprom din ianuarie până în iulie 2022 arată că exporturile către așa-numita sa străinătate – adică țări din afara fostei Uniuni Sovietice – au scăzut cu aproximativ 35% față de anul trecut. Această cifră ia în considerare livrările mai mari către China, ceea ce înseamnă că reducerea reală în Europa este mai severă. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie, Gazprom s-a angajat într-o serie de întreruperi de aprovizionare către clienții din UE în urma unui mandat de decontare a plăților în moneda rusă, pe care Comisia Europeană l-a interzis ca o potențială încălcare a sancțiunilor financiare ale UE.

21 FEBRUARIE: Putin recunoaște două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

22 FEBRUARIE: Ca răspuns, Germania oprește certificarea administrativă a Nord Stream 2.

Putin spune că „Rusia, în ce o privește, intenționează să continue aprovizionarea neîntreruptă cu această materie primă, inclusiv [gaz natural lichefiat], pe piețele mondiale”. Dmitri Medvedev, fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie pe Twitter: „Bine ați venit în minunata lume noup, unde europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”

24 FEBRUARIE: Rusia lansează o invazie pe scară largă în Ucraina. Țițeiul Brent, referința globală a petrolului, depășește 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Prețurile gazelor din UE ating 128 de euro/MWh.

2 MARTIE: Majoritatea americană de petrol și gaze Exxon anunță că va opri noile investiții în Rusia și va retrage un proiect major de gaze, Sahalin 1. Prețurile gazelor au ajuns la 157 EUR/MWh.

7 MARTIE: Documentele divulgate de la Comisia Europeană arată o propunere de reducere a dependenței UE de gazul rusesc cu două treimi, în special prin umplerea obligatorie a nivelurilor de stocare subterană a gazelor din UE până la 80% până în octombrie. Prețurile pentru gazul de vară, în mod normal ieftin, au ajuns pentru scurt timp la 345 EUR/MWh.

26 APRILIE: Gazprom oprește livrările către Polonia și Bulgaria din cauza refuzului de a plăti în ruble.

27 APRILIE: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizează că orice client care refuză să plătească gazul folosind un cont bancar în ruble riscă să-i fie întrerupte livrările.

11 MAI: Ucraina anunță retrageri neautorizate de gaze dintr-o conductă care trece prin „teritoriile aflate sub ocupație militară rusă” și avertizează Gazprom să folosească o altă rută. De atunci, Rusia pur și simplu trimite mai puțin gaz prin Ucraina.

16 MAI: Rusia oprește livrările de energie electrică către Finlanda, într-o mișcare larg percepută ca o reacție la cererea din 12 mai a Finlandei de aderare la NATO.

21 MAI: Gazprom oprește livrările către Gasum din Finlanda.

31 MAI: Gazprom „suspendă complet aprovizionarea cu gaz” a companiei olandeze GasTerra „din cauza lipsei de plată în ruble”.

1 IUNIE: Gazprom oprește livrările către Ørsted, cea mai mare companie energetică din Danemarca, „din cauza neplății în ruble”.

15 IUNIE: Gazprom anunță că fluxurile vor scădea la 40% din capacitatea Nord Stream începând cu 16 iunie.

17 IUNIE: Franța și Italia primesc mai puțin gaz rusesc decât se așteptau, la câteva zile după ce președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Mario Draghi vizitează Kievul pentru a sprijini cererea Ucrainei de aderare la UE.

11 IULIE: Nord Stream este scoasă din funcțiune pentru întreținere anuală de 10 zile.

18 IULIE: Gazprom trimite o notificare legală retroactivă către Uniper din Germania și altor clienți europeni, susținând că livrările reduse de gaz din 14 iunie sunt din pricina unor factori care nu pot fi controlați de companie. Eni din Italia, OMV din Austria și Engie din Franța raportează, de asemenea, livrări reduse.

20 IULIE: Putin oferă posibilitatea de a crește fluxurile de gaze către Europa, în timp ce Nord Stream înregistrează performanțe slabe: „Avem o altă rută pregătită – este Nord Stream 2”.

21 IULIE: Nord Stream reia livrările, dar la 40 la sută din capacitate. Putin avertizează că fluxurile ar putea scădea din nou din cauza returnării întârziate a unei turbine cu gaz din Canada.

27 IULIE: Livrările prin Nord Stream scad la 20% capacitate. Putin dă vina pe lipsa unei turbine Siemens necesare pentru a împinge mai mult gaz prin conductă, dar Kievul subliniază că Moscova încă plătește spațiul de tranzit prin Ucraina și nu îl folosește.

30 IULIE: Gazprom încetează să furnizeze gaze Letoniei „din cauza încălcării condițiilor de retragere a gazelor”, după știrea că firma energetică letonă Latvijas Gaze a găsit un furnizor alternativ de gaz rusesc care nu cerea plata în ruble.

3 AUGUST: Gazprom spune că sancțiunile UE, SUA și ale Regatul Unit împotriva Moscovei „fac imposibilă aducerea” turbinei cu gaz Siemens înapoi în Rusia pentru a spori fluxurile prin Nord Stream. Cancelarul german Olaf Scholz spune în replică că „nimic nu stă în calea transportului suplimentar”.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder spune că s-a întâlnit cu Putin în Rusia pentru a discuta despre posibilitatea unui acord de pace cu Ucraina, îndemnând simultan Berlinul să reia certificarea Nord Stream 2. „Vestea bună este că Kremlinul dorește un acord negociat”, spune el. . „[Dar] dacă nu vrei să folosești Nord Stream 2, trebuie să suporti consecințele. Și vor fi uriașe în Germania.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite