Cronologia Ordonanţei 13. O urgenţă care a durat 4 zile

5 februarie 2017, 19:28

18 ianuarie – au fost primele demonstraţii împotriva graţierii şi amnistiei mascate. Aproape 4000 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii din Capitală. Fusese o zi încărcată: preşedintele Klaus Iohannis a prezidat în premieră o şedinţă de guvern. O parte din discursul sau s-a viralizat rapid.

Ordonanţele, pregătite de Ministerul Justiţiei, nu au mai fost discutate în acea şedinţă, în schimb au fost publicate pe site pentru dezbatere publică. Patru zile mai târziu, însă, Piaţa Universităţii devine tot mai neîncăpătoare. 30.000 de oameni îşi strigau nemulţumirea. Printre ei, şi preşedintele Iohannis.

Printre protestatari s-au aflat şi lideri politici ai opoziţiei. Dar şi foşti membri ai guvernului Cioloş. Mesajul a fost preluat de sute sau mii de demonstranţi în mai multe oraşe din ţară. Pe 24 ianuarie, preşedintele anunţă că vrea un referendum pentru continuarea luptei anticorupţie.

A urmat un protest masiv pe 29 ianuarie. Zeci de mii de oameni au cerut în Bucureşti, în mai multe oraşe din ţară şi în străinătate renunţarea la graţiere şi amnistie mascată.

La ceas de seară, pe 31 ianuarie, guvernul face anunţul-şoc. A aprobat proiectul de buget, dar şi o ordonanţă cu numărul 13, care dezincriminează abuzul în serviciu. A aprobat şi două proiecte de lege, printre care unul pentru graţiere.

În timp record, mii de protestari ajungeau în Piaţa Victoriei, în miez de noapte.

Preşedintele Iohannis, voci din societatea civilă şi din justiţie au criticat imediat deciziile guvernului. Din acel moment, o mare parte dintre români au cerut abrogarea ordonanţei. Proteste spontane au fost organizate simultan la Cluj, Timişoara, Iaşi Sibiu, Braşov, Craiova şi alte oraşe din ţară. Pe zi ce trece, mai mulţi. Sâmbătă, guvernanţii cedează. Anunţă prin diverse declaraţii, apoi, oficial, prin vocea premierului, că ordonanţa 13 va fi abrogată, astfel încât să nu fie pusă în aplicare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite