Cronica unor evenimente. Expoziția de fotografie "România în stradă" a ajuns la Bruxelles

Protestele românilor pentru statul de drept și luptă împotriva corupției au ajuns în Parlamentul European.  Evenimentele care au avut loc în urma cu un an, când sute de mii de romani au ieșit în stradă pentru a bloca adoptarea ordonanței 13, au fost rememorate printr-o expoziție de fotografie. Autorii acestora i-au dezvăluit lui Lucian Pârvoiu cum s-au născut acele cadre memorabile.

02 Februarie 2018, 09:53 (actualizat 02 Februarie 2018, 10:39) Știrile TVR |

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Dar mai multe imagini, oare ce reprezintă? Poate cronică unor momente memorabile amprenta în istorie a unor zile și nopți în care românii au simțit că există pericolul să piardă tot ce au câștigat în aproape trei decenii de democrație.

În general, astfel de mișcări au ecou în capitală Europei, însă acesta e fie slab, fie distorsionat. Astfel că, expoziția "România în stradă", organizată în Parlamentul European, a picat cum nu se poate mai bine, pentru că toți aleșii de la Bruxelles să înțeleagă ce energie imensă s-a degajat în acele zile. Mai ales că i-au putut întreba chiar pe autori cum s-au născut acele fotografii.

Adrian Câțu, fotograf: Am avut aproape un șoc văzând mulțimea, pentru că nu m-am așteptat niciodată că piață Victoriei să fie absolut plină, așa cum se și vede.

În general momentele tensionate din societate sunt propice artistului fotograf, care descoperă cele mai diverse modalități de a crea emoție.

Andreea Retinschi, fotograf: Era sfârșit de protest, în jur de ora 9-10 seară, era foarte frig, și mă duceam și eu spre casă și am observat cuplul acesta care mergea ținându-se de mână, cu drapelul și am alergat după ei, zeci de metri încontinuu, și până la urmă a ieșit fotografia asta.

Forță incredibilă a acestor imagini a fost testată la momentul respectiv, când, postate pe rețelele de socializare, aceste cadre au devenit virale și au atras și mai mulți oameni pe străzi.

Bogdan Dincă, fotograf: Mi s-a părut că este un loc bun pentru această fotografie pentru că se văd și fețele oamenilor, în același timp, omul care flutură steagul o făcea cu mare aplomb și direcția spre care era orientat steagul, spre guvern, mi s-a părut că este reprezentativă.

Fotografiile, frumoase, grăitoare și cu mult mai convingătoare decât orice discurs, rămân expuse câtva timp într-una din zonele foarte aglomerate ale Parlamentului European, că o mărturie a luptei românilor pentru respectarea valorilor statului de drept.

Din Bruxelles, Lucian Pârvoiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI