Cronica unei rupturi neanunțate între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu

14 iunie 2017, 17:08

30 ianuarie, Palatul Victoria:

Președintele Klaus Iohannis: „Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefacnți: ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale”.

Această frază plastică a preşedintelui Klaus Iohannis şi prezenţa sa neaşteptată la şedinţa de guvern au determinat prima acţiune a premierului Sorin Grindeanu în contradicţie cu deciziile de la partid. Actele normative nu au mai fost puse pe ordinea de zi, iar surse poltice au relatat că decizia l-a nemulţumit pe Liviu Dragnea, aflat atunci în SUA. Ordonanţa 13 este totuşi adoptată în seara zilei următoare şi declanşează puternice proteste de stradă în toată ţara.

Iniţial, liderii PSD şi membrii guvernului refuză să retragă ordonanţa, dar pe 4 februarie, premierul Grindeanu face pasul înapoi.

Decizia luată în coaliţie alimentează tensiunile dintre partid şi guvern, mai ales după ce ministrul Justiţiei, Florin Iordache, este silit să demisioneze. Succesorul său, Tudorel Toader, îi nemulţumeşte pe liderii PSD după ce decide să îi menţină în funcţie pe procurorii şefi de la DNA şi Parchetul General şi amână trimiterea în Parlament a legilor justiţiei şi a graţierii. Premierul devine paratrăsnetul acestor neînţelegeri, iar ruptura dintre el şi PSD nu mai poate fi ascunsă când Grindeanu lipseşte de la momentul declarat istoric de Liviu Dragnea: adoptarea Legii Salarizării.

Premierul răspunde avalanşei de nemulţumiri din partid şi speculaţiilor privind demisia sa, cu un mesaj pe Facebook, în care cere stabilitate. Fără succes însă: cu 3 excepţii, miniştrii săi pică la evaluarea făcută în Kiseleff de Liviu Dragnea.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite