Cronica unei ordonanţe neaşteptate. Modificarea codurilor penale a stârnit proteste încă de marţi seara

1 februarie 2017, 19:21

La scurt timp după acest mesaj al liderului PSD, guvernul s-a reunit în şedinţă. După trei amânări, a adoptat proiectul de buget pe 2017. La pachet, dar în afara ordinii de zi, graţierea şi recursul în compensare au fost trimise spre legiferare parlamentului. În schimb, Executivul a modificat codurile penale prin ordonanţă de urgenţă.

Un amănunt interesant: la ora 17, Ministerul Justiţiei trimisese spre avizare proiectul ordonanţei la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi fusese înştiinţat că în această dimineaţă va primi un punct de vedere. Doar că guvernul nu a mai aşteptat. Decizia a fost luată în unanimitate, a confirmat ministrul de Finanţe.

Totuşi, vestea nu a fost total neaşteptată. În presă circulau deja de câteva ore zvonuri că guvernul ar putea discuta în şedinţă şi chestiunile legate de justiţie. Şi, chiar dacă tema nu era pe ordinea de zi, ministrul Muncii a declarat că ştia despre ea.

Iar în faţa sediului guvernului erau deja câţiva protestatari. După anunţul ministrului Iordache, în ciuda orei târzii, tot mai mulţi bucureşteni au început să vină spre Piaţa Victoriei. Le-au urmat protestatari în celelalte mari oraşe ale ţării.

În scurt timp, intrările în Guvern au fost blocate şi câţiva jurnalişti au rămas închişi înăuntru. La un moment dat, unii manifestanţi au tras de porţi şi au aruncat cu bulgari de zăpadă în forţele de ordine.

Protestele s-au prelungit târziu în noapte şi au fost reluate la primele ore ale dimineţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite