Croaţia ameninţă cu anularea contractului pentru cumpărarea avioanelor F16 din Israel

5 ianuarie 2019, 16:12

 

Croația și Israelul au ajuns la un acord privind avioanele F16 Barack la mâna a doua în primăvara anului trecut. O tranzacție de jumătate de miliard de dolari pentru 12 aparate de luptă care urmau să înlocuiască MIG-urile 21.

Avioanele F16 urmau să vină cu echipamente electronice israeliene pe ele, cu sisteme radar și cu alte servicii oferite de Israel.

Pentru a vinde însă aparatele, Israelul trebuie să obțină aprobarea părții americane, producătorul lor. Informațiile au apărut în presa internațională, iar croații vor să știe dacă vor primi sau nu avioanele de luptă.

Premierul Croației a declarat într-un interviu pentru televiziunea publică că guvernul rămâne ferm pe poziție și nu  va accepta contractul pentru avioanele F16 Barack decât în termenii stabiliți deja.

Anularea contractului ar însemna reluarea întregii procedurii de selecție pentru cumpărarea avioanelor de luptă. Slovacia a încheiat recent un contract de 1,6 miliarde de euro pentru 14 avioane F16 noi Block 70.

Cea mai performantă versiune a  acestui aparat. Primele 4 vor fi livrate de americani până în 2022, iar restul în 2023.

România a cumpărat până acum 12 avioane multirol F16 la mâna a doua din Portugalia, contra sumei de 628 de milioane de euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă