Croaţia adoptă euro şi aderă la spaţiul Schengen

1 ianuarie 2023, 06:28

Visuri împlinite pentru Croaţia, care a aderat la UE în 2013, iar în mai puţin de zece ani a reuşit să intre în Schengen şi să se alăture zonei euro, ultimele etape ale integrării depline într-o Europă unită.

Au fost eliminate toate controalele la frontierele terestre ale Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria, precum ţi cele maritime cu Italia. Pentru traficul aerian acestea vor fi ridicate în martie.

În total, vor fi desfiinţate 73 de puncte de trecere a frontierei terestre şi 12 în porturile maritime. Absenţa controalelor va aduce economii şi va accelera comerţul, foarte important pentru sectorul turistic din Croaţia, deoarece cea mai mare parte a turismului său provine din spaţiul Schengen.

Vor fi şi avantaje imediate pentru exportatorii de alimente proaspete către Italia, în special pentru peştele de pe coasta dalmată.

Vor fi întărite controalele la frontierele externe ale UE, cu Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru, aproape 1.350 de kilometri.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a mers în prima zi a anului la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia pentru a marca evenimentul istoric.

Intrarea în zona euro cu o inflaţie de 13% în noiembrie a stârnit îngrijorări, dar experţii cred ca va avea un efect pozitiv asupra împrumuturilor.

Până pe 15 ianuarie croaţii au la dispoziţie mai puţine bancomate la dispoziţie şi nu  vor fi comisioane pentru retragerea banilor. Angajaţii instituţiilor financiare de stat au lucrat suplimentar la sfârşitul anului trecut pentru a asigura procedurile pentru procesul de tranziţie.

Tranziţia la euro a început în septembrie cu obligaţia de a afişa toate preţurile în ambele valute, regulă care va fi valabilă in 2023.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite