Croaţia, mai aproape de spaţiul Schengen. România și Bulgaria încă așteaptă deși au primit votul Parlamentului European în urmă cu 11 ani

10 noiembrie 2022, 17:39

”Votul s-a încheiat, raportul este adoptat cu o largă majoritate, felicitări domnule Rangel, bine jucat Croaţia, este un vot istoric, într-un moment istoric! Felicitări!”

Prin acest raport, Parlamentul european da unda verde Croației în drumul sau spre spațiul Schengen.

Țara noastră și Bulgaria au avut un astfel de raport încă de pe data de 8 iunie 2011, când plenul parlamentului European a dat undă verde Consiliului pentru lărgirea Spațiului Schengen.

”Vot în procedură simplificată la raportul domnului Coelho pe tema aplicării acquis-ului Schengen în Bulgaria şi Romania. A fost votat cu 487 de voturi pentru, felicitări domnule Coelho!

De la acel moment au trecut 11 ani fără că România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen.

Speranțele noastre se îndreaptă spre data de 8 decembrie când va avea loc Consilul Justiție și Afaceri Interne, care ar putea decide intrarea României în spațiul de liberă circulație.

Numai că, dincolo de problema olandeză și raportul MCV este posibil că o nouă piedică să apară în calea țării noastre.

Surse apropiate comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din parlamentul European mi-au declarat că în cazul României și Bulgariei ar putea fi cerut un nou raport care să primească votul consultativ al comisiei și plenului, pe motiv că a trecut o perioadă mare de timp în care au apărut noi elemente care trebuie să primească aprobarea Parlamentului European.

O astfel de ipoteză ar arunca în aer campania României și Bulgariei de intrare în Spațiul Schengen din ianuarie 2023 și ar amână deznodământul după jumătatea anului viitor sau chiar mai târziu, a transmis pentru Telejurnal, Lucian Pirvoiu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite