Croația susține că ar putea fi admisă în Schengen, în timp ce ministrul austriac de Interne își reafirmă opoziția față de extindere

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, şi-a reafirmat luni scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, dar omologul său croat, Davor Božinović, a declarat că Austria sprijină în continuare Croaţia pentru aderarea la acest spaţiu de liberă circulaţie, relatează agenţia de presă croată HINA.

21 Noiembrie 2022, 19:48 (actualizat 21 Noiembrie 2022, 19:51) Știrile TVR |
Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner

''Situaţia la frontieră, care este insuportabilă pentru populaţia locală, arată că Schengenul în general nu funcţionează şi că extinderea acestui spaţiu este inutilă'', a declarat ministrul austriac, în timpul unei vizite la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

Potrivit ministrului Gerhard Karner, anul acesta, numai Burgenland, o regiune austriacă de la graniţa cu Ungaria, a înregistrat 74.291 de refugiaţi, care au venit dinspre ţări ale UE şi care, contrar principiului (regulamentului european, n.red.) Dublin, nu au fost înregistraţi.

''Cetăţenii doresc în mod legitim ca returnările să se facă la frontieră. Dar, când (refugiaţii, n.red.) cer azil, aceste returnări sunt imposibile din punct de vedere legal'', a adăugat ministrul austriac.

El a apreciat că ar trebui să fie posibilă refuzarea la graniţă a intrării cetăţenilor care au puţine şanse să se califice pentru obţinerea azilului, menţionând cazurile migranţilor proveniţi din ţări precum India, Tunisia sau Maroc. ''Numai anul acesta, 11.400 de tunisieni au cerut azil în Austria'', a precizat ministrul austriac.

Potrivit ediţiei de vineri a ziarului Kurier, citat de agenţia DPA, Ministerul de Interne austriac a anunţat opoziţia Austriei faţă de eliminarea controalelor la frontierele statelor membre UE România, Bulgaria şi Croaţia.

Agenţia croată de presă scrie că Ministerul de Interne austriac i-a transmis sâmbătă că ministrul Karner, când şi-a exprimat scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, nu a menţionat explicit Croaţia.

De asemenea, adaugă agenţia HINA, prin declaraţia în care a obiectat faţă de extinderea spaţiului Schengen, ministrul austriac a dorit să avertizeze asupra situaţiei dificile cu care Austria s-a confruntat în ultimele luni din cauza migraţiei ilegale.

Potrivit Ministerului de Interne austriac, peste 90.000 de migranţi au ajuns la frontiera austriacă de la începutul anului. Dintre aceştia, circa 75.000 nu au fost înregistraţi anterior în vreo altă ţară UE.

Ministrul croat de Interne, Davor Božinović, a declarat, potrivit HINA, că Austria continuă să sprijine Croaţia pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Un vot asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen este programat să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). O decizie în acest sens necesită unanimitate.

Potrivit agenţiei HINA, Preşedinţia cehă a Consiliului UE a pregătit două proiecte de decizie - unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România. Aceasta deschide calea pentru Croaţia să intre singură în spaţiul Schengen, având în vedere opoziţia Olandei şi a Suediei faţă de intrarea Bulgariei şi a României, mai scrie agenţia croată de presă.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI