Croația promite Ungariei că o va ajuta să importe petrol dacă livrările prin conducta Drujba vor fi perturbate

Conducta Druzhba (Drujba)
Conducta Druzhba (Drujba)
31 mai 2022, 18:22

Un oficial ucrainean a sugerat recent că ”ceva s-ar putea întâmpla” cu conducta Drujba.

Prin urmare, premierul Viktor Orban a cerut luni la summitul european ca Ungaria să primească asigurări că va dispune de căi alternative de aprovizionare cu petrol dacă livrările prin conducta Drujba ar fi perturbate.

Liderii europeni au convenit în cele din urmă ca tronsonul sudic al acestei conducte care aprovizionează Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia – ţări lipsite de ieşire la mare şi care astfel nu au alternative imediate de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia – să fie exceptat de la aplicarea embargoului, ceea ce a permis astfel adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei în urma agresiunii acesteia contra Ucrainei.

VEZI și Summit UE pentru Ucraina: Liderii țărilor membre spun că vor bloca majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul lui 2022. Interdicția privește doar țițeiul transportat pe mare, nu și cel din conducte

Potrivit concluziilor summitului, liderii europeni au convenit de asemenea ca ”în cazul unei întreruperi bruşte a livrărilor, măsuri de urgenţă vor fi introduse pentru a garanta siguranţa furnizării” petrolului, ceea ce înseamnă că Ungaria şi celelalte state UE aprovizionate prin secţiunea sudică a conductei Drujba vor putea beneficia de alternative de aprovizionare în eventualitatea întreruperii fluxului de petrol.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat astăzi că a convenit cu Croaţia un acord de cooperare pe termen lung pentru asigurarea securităţii energetice, în virtutea căruia vecinul din sud al Ungariei va oferi acesteia, la nevoie, o rută alternativă de aprovizionare cu petrol.

”Croaţia este pregătită să ofere o rută pentru transporturile de petrol către Ungaria, dacă va fi necesar”, a declarat Szijjarto, adăugând că societatea ungară MOL va începe imediat discuţiile asupra acestei chestiuni cu oficialii croaţi.

VEZI și Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban: Ungaria are nevoie de până la 4 ani pentru a renunța la țițeiul rusesc

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite