Croația trece la euro de la 1 ianuarie. Va fi o perioadă de tranziție, în care magazinele și restaurantele vor folosi și moneda actuală, kuna

Croația trece la euro
Croația trece la euro
29 decembrie 2022, 16:36

Banca Națională a Croației a anunțat că până la sfârșitul anului vor fi doar 1.300 de bancomate, din cele 4.000 din țară, care vor mai elibera bancnote cu moneda actuală a Croației, KUNA, urmând ca, de la 1 ianuarie, restul de 2.700 de automate bancare să elibereze direct euro.

Boris Vujcic, guvernatorul Băncii Naționale a Croației: Este bine să aveţi numerar la dumneavoastră. Pentru că sistemul bancar va fi în tranziţie la sfârşitul săptămânii. Prin urmare, nici cardurile, nici internet-bankingul nu vor fi operaţionale, aşa că ar fi bine să aveţi cash, pentru orice eventualitate. Pe 2 ianuarie, totul ar trebui să funcţioneze normal.

De asemenea, pentru că până pe 15 ianuarie locuitorii Croației vor avea mai puține automate bancare la dispoziție, până la data aceea nu vor fi comisioane pentru retragerea banilor. Oficialii se așteaptă la mici probleme cu banii la micile afaceri.

Irena Weber, director al Asociației Angajaților: Potrivit informaţiilor noastre, întreprinderile mici şi mijlocii nu au prea terminat procesul (de tranziție). De aceea, le recomand să beneficieze de zilele acestea, pentru a-şi asigura cantitatea necesară de euro cât mai rapid posibil, cel puţin pentru primele zile ale noului an.

Perioada de tranziție prevede și posibilitatea folosirii în paralel, de la 1 ianuarie, a monedei KUNA și a euro, în situații excepționale.

Marko Primorac, ministrul de Finanțe: Ei (comercianţii) vor putea da restul clienţilor lor atât în kuna, cât şi în euro. Totuşi, acest lucru este valabil pentru situaţii excepţionale.

Procesul de tranziție de la kuna la euro îi obligă pe angajații instituțiilor financiare de stat să lucreze și în zilele de la sfârșitul anului, pentru a se asigura că totul va decurge bine.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă