Croația ar putea intra în spațiul Schengen înaintea României

Croaţia tocmai a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene și se ambiționează să realizeze cât mai repede obiectivul de a intra în spaţiul Schengen și pe cel al adoptării monedei euro.

10 Ianuarie 2020, 14:12 (actualizat 10 Ianuarie 2020, 14:17) |

Cea mai tânără membră a UE, admisă în 2013, se dorește a fi și cea mai ambițioasă. Deși a trecut printr-un război sângeros pentru câștigarea independenței acum 25 de ani, Croația a reușit performanța de a se reconstrui, de a deveni membră NATO și UE. Acum, țara care deține pentru următoarele șase luni președinția Consiliului UE îşi propune să realizeze alte două deziderate: adoptarea euro şi intrarea în spațiul Schengen.

“Spre deosebire de România și Bulgaria, noi nu avem așa numitul MCV, instrument care a fost imaginat pentru intrarea celor două ţări în UE în 2007. Acesta a fost negociat înainte, așa că noi nu suntem sub incidența unui asemenea mecanism. Știu ce înseamnă Schengen pentru Bulgaria și România, am auzit-o de atâtea ori în Consiliu. Noi vom insista pe acest obiectiv”, spune premierul Croaţiei Andrej Plenkovici.

Drumul Croaţiei către spaţiul Schengen ar putea fi mai lung decât pare. Chiar dacă situaţia Croaţiei este diferită de a României şi a Bulgariei, ea nu se poate aştepta să intre în spaţiul Schengen mai devreme de şase luni, deoarece nu se poate autopropune în perioada în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Croaţia va trebui să aştepte următoarea perioadă de şase luni, când Germania va îndeplini această funcţie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 18°C
IASI 22°C 16°C
CLUJ 16°C 15°C
CONSTANTA 22°C 21°C
CRAIOVA 22°C 16°C
BRASOV 19°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI