Croația. Coasta dalmată este înțesată de casele Cajun, construcțiile fără mortar

Așa numitele Cajun, construcțiile din piatră, fără mortar, din Croația, au fost incluse în patrimonial universal UNESCO. Tehnica datează din perioada Imperiului Roman și este regăsită și în alte părți ale Europei.

17 Decembrie 2018, 12:29 (actualizat 17 Decembrie 2018, 13:15) |
$article.media.images[0].description
Construcții fără mortar"

Satul Vodnian din nordul coastei dalmate, peninsula Istria, este așezarea cu cele mai multe contrucții de tip Cajun. Au o singură încăpere, suficient de mare cât să adăpostească 3 persoane.

BRANKO ORBANIC, architect: "Zidirea fără mortar, doar cu pietre, este cea mai veche invenție a civilizației, poate mai veche decât focul. A rezistat până azi pentru că este arhitectură populară. Întotdeauna s-a construit numai strictul necesar, fără estetică".

Pietrele folosite la aceste construcții erau strânse de pe suprafețele întinse de la Marea Adriatică, pentru a transforma terenurile aride în câmpuri cultivabile.

BRANKO ORBANIC, architect: "Așezari similare se găsesc în tot bazinul mediteranean. Totuși, există variațiuni legate de natura materialului de construcție, resurse materiale și constructori care s-au adaptat de-a lungul timpului".

În satul croat din peninsula Istria, turiștii pot vedea astăzi cum se ridicau odinioară aceste construcții folosite inițial pentru depozitarea hranei. Pietrele se așează unele peste altele cu grijă, pentru că orice dezechilibru, cât de mic, ar duce la năruire.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI