Criză politică la Chișinău. Forțele politice, incapabile să se așeze la masa dialogului

11 iunie 2019, 12:28

Criza politică și constituțională de la Chișinău se desfășoară într-o paradigmă internă și în una externă, cu evoluții de la o zi la alta. În plan intern, sunt două guverne cu doi premieri, Pavel Filip reprezentând puterea democraților lui Vlad Plahotniuc și Maia Sandu reprezentând noua coaliție „socialiști proeuropeni”. Liderii PD i-au chemat pe deputații socialiști și pe cei din Blocul ACUM la discuții. Aceștia spun că se așează la masa negocierilor după ce democrații renunță la putere.

MAIA SANDU, premier învestit: „Eliberarea imediată a tuturor instituțiilor statului. Retragerea persoanelor agresive din jurul clădirilor guvernului și asigurarea accesului noului cabinet de miniștri la locurile de muncă”.

VLADIMIR CEBOTARI, vicepreşedinte PDM: „Noi nu ne dorim ca țara și cetățenii să fie ostatici ai unei situații, nu ne dorim ca, din cauza unor ambiții, obsesii de fotolii și funcții, țara noastră să se afle în instabilitate”.

Președintele Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a a anulat decretele semnate duminică de Pavel Filip, președinte interimar atunci și premier în exercițiu, privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate. Curtea l-a suspendat temporar pe Igor Dodon pe 9 iunie, întrucît a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din februarie. De cealaltă parte, democrații susțin că decretele semnate de Pavel Filip au fost publicate în Monitorul Oficial și produc efecte.

Igor Dodon, președintele R. Moldova: „Astăzi am semnat decret de anulare a acestor decizii a domnului prim-ministru în exercițiu”.

În plan extern, Moscova a salutat formarea noului guvern din Republica Moldova și s-a arătat deschisă cooperării cu acesta. Washingtonul a girat prin prezența ambasadorului său la Chișinău întrunirea parlamentului, dar are o poziție precaută. UE a emis duminică un comunicat semnat de Federica Mogherini și comisarul Hahn prin care se arată pregătită de colaborarea cu noul guvern. Cinci țări occidentale – Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia – au emis un comunicat comun în care susțin parlamentul Republicii Moldova și fac apel la rezolvarea crizei prin mijloace pașnice.

––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE 14.30 Deputații de la Chișinău s-au întrunit într-o nouă ședință a Parlamentului, la care participă doar reprezentanții PSMR și cei ai blocului politic ACUM. Democrații spun că nu vin la ședința Parlamentului pentru că nu recunosc legitimitatea acestuia, după ce, acum două zile, președintele interimar al țării, Pavel Filip, a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și de anunțare a datei alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Dodon a anunţat ca a semnat marţi un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate.

În această dimineață, președintele Igor Dodon a convocat  Consiliul Suprem de Securitate (CSS), căruia i-a  și schimbat componența – la exclus pe premierul Pavel Filip și l-a înlocuit cu premierul învestit Maia Sandu.

Membrii CSS au calificat ultimele decizii ale Curţii Constituţionale drept arbitrare şi au acuzat că ele „atentează asupra securităţii naţionale”.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat „preşedinte interimar”.

Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM – care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite