Criză politică în Italia: Coaliția aflată la guvernare este pe cale să se rupă din cauza unui tren

9 august 2019, 13:21

Cearta pe proiectul trenului de mare viteză care ar trebui să lege orașul Torino de cel francez Lyon pare să fie picătura care a umplut paharul. Acum câteva zile, în parlamentul de la Roma, mișcarea antisistem 5 Stele a invocat costurile prea mari și daunele aduse mediului când a votat împotriva demarării lucrărilor la un tunel lung de 58 de kilometri care ar urma să fie săpat în Alpi.

Matteo Salvini: „În ce priveşte trenul de mare viteză, cheltuim bani să sfredelim muntele ca să treacă un tren şi astfel să îndepărtăm camioanele de pe şosele.”

Liderul Liga susține că acest proiect, nu numai că va reduce poluarea de pe șoselele din peninsulă, dar că va crea și locuri de muncă și va stimula creșterea economică. Anunțul ruperii alianței, făcut de ministrul de interne și vicepremierul Matteo Salvini, a declanșat o reacție dură a premierului Conte.

Giuseppe Conte: „Este evident că nu ministrul de interne poate convoca parlamentul. Nu ministrul de interne decide când începe o criză politică în care sunt implicaţi şi alţi actori de pe scena politică.”

Deși are un rol mai mult onorific, în asemenea situații, doar președintele este cel care are puterea legală de a dizolva parlamentul.

Sergio Mattarella nu pare dispus, deocamdată, să ia o asemenea decizie cu o lună înainte ca bugetul să fie prezentat în parlament. Președintele mai poate, de asemenea, să instaleze un guvern tehnocrat și asta nu ar fi o premieră în istoria tumultoasă a Italiei postbelice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite