Criza politică din România reprezintă un risc la adresa consolidării fiscale, avertizează agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Cîțu: Le voi explica că reforma merge mai departe

Agenţia de rating Fitch
Agenţia de rating Fitch
8 septembrie 2021, 09:27

ACTUALIZARE: Premierul Florin Cîţu a dat asigurări că programul de reformă va continua, dar şi că România are venituri mai mari la buget şi poate să reducă deficitul bugetar.

Precizările au fost făcute în contextul în care agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că dizolvarea coaliţiei guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală.

„Am discutat, discut cu agenţiile de rating, ştiţi foarte bine, de două, trei ori pe an, voi avea şi acum discuţii cu agenţiile de rating, le voi explica că programul de reformă merge mai departe. PNL este un partid responsabil, un partid care nu este format din copii răsfăţaţi care îşi iau jucăriile şi pleacă la prima problemă, un partid care este interesat de guvernarea României şi de reformele pe care ni le-am asumat în programul de guvernare, toate reformele pe care le-am asumat în programul de guvernare. Iar agenţia de rating, vom arăta şi faptul că avem venituri mai mari la buget, putem să reducem deficitul bugetar şi ne ţinem de calendarul de reducerea deficitului bugetar acceptat de Comisia Europeană în primăvară”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

_________________________________________________________________________

„Fitch a afirmat în repetate rânduri că evoluţia finanţelor publice reprezintă principalul factor care influenţează ratingul României. O acţiune pozitivă de rating ar necesită încredere că autorităţile vor implementa planuri fiscale credibile care să stabilizeze raportul datorie guvernamentală/PIB pe termen mediu. Lipsa progreselor în implementarea refomelor, care să conducă la o creştere mai rapidă decât se preconizează a datoriei publice, ar putea conduce la o acţiune negativă de rating”, subliniază agenţia de evaluare.

Fitch Ratings reaminteşte că USR-Plus a anunţat pe 7 septembrie că părăseşte coaliţia, în urma demiterii ministrului USR-Plus, Stelian Ion, din funcţia de ministru al Justiţiei pe 2 septembrie. Acest lucru lasă guvernul fără majoritate parlamentară.

„Agenda ambiţioasă de reforme a coaliţiei, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole mari din cauza dificultăţilor în implementarea măsurilor în timpul pandemiei. Este incert cât de mult va fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile în domeniile sănătăţii, salariilor, pensiilor şi justiţiei un guvern minoritar PNL sau un nou guvern condus de PSD. Acest lucru ar putea întârzia şi mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, lucru pe care Guvernul îl aştepta la până la finalul lunii septembrie”, susţine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare subliniază că turbulenţele politice reprezintă un pericol la adresa perspectivelor fiscale.

Guvernul de la Bucureşti avea în vedere reforme ambiţioase pe partea de venituri şi cheltuieli pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% în 2020. Analiştii se aşteptau ca guvernul de la Bucureşti să propună o lege a salarizării unice şi o lege a pensiilor până la finele lui 2021 şi de asemenea a promis că va creşte gradul de colectare a taxelor şi va reduce deficitul de încasare a TVA. „Însă în ultimele luni au fost făcute progrese reduse şi acum perspectiva unei implementări rapide s-a diminuat şi mai mult, chiar dacă PNRR ar putea servi ca ancoră politică. Un eşec pe traiectoria de reducere a deficitului avută în vedere este principalul risc la adresa prognozelor Fitch privind datoria”, avertizează agenţia de evaluare.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României este programată de Fitch pe 22 octombrie.

Ratingul „BBB minus” atribuit în prezent României de Fitch este ultimul calificativ din categoria „investment grade”, o eventuală retrogradare cu o singură treaptă, posibilă având în vedere perspectiva „negativă”, ar duce ratingul României în zona „junk”, adică sub pragul recomandat investiţiilor.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite