Criză la PNL Iași, după scandalurile penale. Primarul Mihai Chirica și șeful Consiliului Județean Costel Alexe s-au autosuspendat din funcțiile de partid, nu și din cele administrative

28 aprilie 2021, 19:56

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a anunțat că se autosupendă din fruntea PNL Iași, după ce procurorii DNA l-au inculpat și pus sub control judiciar pentru că ar fi primit mită 22 de tone de tablă în perioada când era ministru al Mediului.

COSTEL ALEXE, președintele Consiliului Județean Iași: „Sunt nevinovat și-mi voi demonstra nevinovăția în instanță, iar până atunci, mi s-a părut un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al filialei județene a PNL și din funcțiile deținute la nivel național, tocmai pentru a nu afecta imaginea partidului”.

La nici 24 de ore, a fost rândul primarului din Iași, Mihai Chirica, să ia o pauză de la funcția din PNL. Motivul e același, doar dosarul e diferit: Chirica e inculpat de DIICOT în legătură cu trecerea ilegală a unui teren din patrimoniul public în proprietatea unui om de afaceri.

MIHAI CHIRICA, primarul municipiului Iaşi: “O decizie care vine ca măsură a corectitudinii pe care am avut-o faţă de partidul care m-a primit în 2020”.

Cu o zi înainte, președintele Klaus Iohannis comentase critic situația celor doi lideri PNL. Azi s-a alăturat laconic și premierul Florin Cîțu.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: „Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL-ul. Dacă n-o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță”.

FLORIN CÎȚU, premierul României: „Tot ce pot să spun este că sunt decizii corecte pe care le-au luat, deși ușor tardive”.

În schimb, alți membri din conducerea PNL consideră că nu sunt motive pentru retragerea celor doi.

VIRGIL GURAN, liderul senatorilor PNL: „Omul, până nu e condamnat definitiv, are drepturi și nu trebuie considerat vinovat. Pentru că s-a dovedit de multe ori, și cu oameni importanți, și la noi în partid, și de la alte partide, că au fost nevinovați. Și nu cred că este logic să i se păteze cariera”.

Costel Alexe și Mihai Chirica rămân cu funcțiile publice în care au fost aleși, chiar dacă reprezentanții USR-PLUS le cer demisiile și vor alegeri anticipate la Iași.

Însă și autosuspendarea din funcțiile de partid este mai degrabă formală, câtă vreme statutul PNL prevede această posibilitate doar în cazul existenței unei incompatibilități cu o demnitate publică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Șapte persoane reținute pentru trafic de droguri, în Gorj

Se anunță noi acțiuni importante împotriva traficului de droguri