Criză la Chișinău. Curtea Constituţională: Refuzul lui Igor Dodon de a desemna ministrul Apărării poate fi motiv de suspendare din funcţie

17 octombrie 2017, 17:28

Curtea Constituţională a fost sesizată de Executiv, în contextul în care preşedintele Igor Dodon a respins de două ori candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării.

Argumentele invocate de Igor Dodon au fost că Eugen Sturza nu ar avea calificarea necesară şi nu este militar. Şeful statului mai făcea referire la prevederea constituţională că el este comandantul suprem al forţelor armate. Igor Dodon a vehiculat ideea că fostul şef la Apărare Victor Gaiciuc ar fi un candidat potrivit.

La rândul său, cabinetul de miniştri condus de Pavel Filip a insistat asupra candidaturii lui Eugen Sturza, propunându-l a doua oară.

Curtea Constituţională (CC) a stabilit că refuzul preşedintelui Dodon de a desemna ministrul Apărării poate servi drept motiv pentru ca Parlamentul să demareze procedura de suspendare din funcţie a şefului statului.

1. Refuzul preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie incapacitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile în cauză şi justifică interimatul funcţiei care se asigură în ordine de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru pentru exercitarea acestor obligaţii constituţionale ale preşedintelui.

2. Instituirea intermatului funcţiei cauzat de refuzul deliberativ de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz aparte de către Curtea Constituţională în conformitate cu competenţa atribuită acesteia”, se arată în decizia CC.

Igor Dodon: Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale este uzurparea puterii în stat

Preşedintele Igor Dodon a declarat în cadrul briefingului de presă că decizia de astăzi a Curţii Constituţionale este uzurparea puterii în stat.

Şeful statului a ameninţat judecătorii că vor răspunde în faţa legii. Preşedintele refuză ferm să-l numească pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

Igor Dodon a mai declarat că dacă Eugen Sturza va fi numit în funcţie de preşedintele Parlamenului, Andrian Candu, şeful statului nu-l va include în componenţa Consiliului de Securitate.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, îngrijorat de afirmaţiile ameninţătoare ale preşedintelui Dodon la adresa judecătorilor CC

Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei de la Veneţia a făcut o declaraţie privind criticile aduse de către Preşedintele Republicii Moldova faţă de hotărârile Curţii Constituţionale (CCM) şi independenţa judecătorilor ei.

”Am aflat că Preşedintele Republicii Moldova a făcut declaraţii foarte critice prin care a pus la îndoială hotărârile Curţii Constituţionale şi imparţialitatea judecătorilor constituţionali. Aş vrea să reamintesc că într-un stat democratic, care se conduce de principiul statului de drept, critica adusă hotărârilor curţii constituţionale este admisibilă în măsura în care aceasta este respectuoasă”, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Anterior, Igor Dodon a atenţionat judecătorii Curţii Constituţionale că ar putea fi traşi la răspundere pentru uzurparea puterii de stat în cazul unor decizii „antinaţionale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite