Criză în spitalele din Belgia, din cauza epuizării personalului medical. Deficitul de asistente și de infirmieri se situează la 30 la sută din necesar

Spitalele din Belgia sunt la un pas de colaps, din cauza lipsei personalului medical. Pandemia a subţiat numărul de asistenți medicali și infirmieri, iar cei rămași în sistem sunt aproape de epuizare. Sindicatele din domeniu dau vina pe autorități și spun că pandemia nu a făcut decât să scoată la lumină o situație mai veche, care trebuie remediată urgent.

08 Noiembrie 2021, 19:34 (actualizat 08 Noiembrie 2021, 20:27) Știrile TVR |

Culoare pustii și paturi goale: așa arată secția cu 30 de paturi din imagini care a fost închisă temporar din cauza lipsei de personal. O situație fără precedent în Belgia, o țară cu unul dintre cele mai performante sisteme medicale din Uniunea Europeană. Și acesta e doar începutul, întrucât criza de asistente medicale este acută, iar cadrele medicale active sunt epuizate de aglomerația din secțiile care rămân deschise.

Myriam Seront, asistentă-şefă, cllinica Saint Pierre, Ottignies: Ni se impune un ritm infernal, pentru că celelalte secții, care sunt deschise, sunt supraaglomerate. Avem 30 de pacienţi în 30 de paturi şi un număr de solicitări de internare care nu se mai opreşte, astfel că suntem constrânşi să externăm pacienţii internaţi cât mai repede, ca să facem loc altora. Situaţia asta îi afectează pe toţi.

Deficitul de personal medical din spitalele belgiene se situează la 30 la sută din necesar, cu zece procente mai mult decât în luna noiembrie a anului trecut. În secția de chirurgie din imagini din centrul Bruxelles-ului, un pat din cinci este inoperabil, din cauza lipsei de personal și trebuie făcute tot felul de improvizații pentru ca secția să funcționeze.

Aurélie Pennininckx, şefa departamentului primiri şi evidenţa paturilor, spitalul Erasmus, Bruxelles: Am încheiat un parteneriat cu hotelul de lângă spital şi pacienţilor care locuiesc departe, sunt stresaţi sau în vârstă, sau celor care nu se pot deplasa, le oferim o noapte gratuită la hotel, ceea ce ne permite să eliberăm un pat pentru a prelua alt pacient care are mai multă nevoie de el.

Din cauza lipsei de personal, operațiile sunt amânate, o situație nemaîntâlnită, descrisă de personalul medical ca fiind mai gravă decât în anul 2020, anul în care a izbucnit pandemia. Profesioniștii din domeniu dau vina pe autorități, care nu au întreprins din timp reforme în domeniu.

Chantal Van Cutsem, asistentă-şefă Spitalul Erasmus Bruxelles: Ştiau foarte bine că se va întâmpla într-o bună zi, că această profesie nu mai e atractivă, că nu se face mare lucru pentru a o pune în valoare, se ştia că acest deficit de infirmieri exista deja şi criza Covid nu a făcut decât să scoată problema mai repede în faţă.

Pentru a face față situației, autoritățile medicale cer personalului vaccinat din spitale să meargă la muncă chiar dacă au avut un contact cu o persoană infectată, în așteptarea rezultatului testului. Pe lângă aceste măsuri de urgență, sindicatele din domeniul medical cer ameliorarea condițiilor de lucru, creșteri salariale și includerea ocupațiilor din domeniul sănătății în rândul celor de mare risc.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI