Criză în Myanmar. Accesul la Twitter a fost restricţionat. Noi proteste și întreruperi ale internetului, sâmbătă dimineață

Myanmar proteste
Myanmar proteste
6 februarie 2021, 08:09

ACTUALIZARE, ORA 9.00: Câteva mii de persoane au ieşit sâmbătă să protesteze la Yangon, capitala economică a Myanmarului, împotriva recentei lovituri de stat militare, în timp ce internetul era perturbat în toată ţara, relatează AFP şi Reuters.

„Jos dictatura militară”, au scandat protestatarii, agitând drapele roşii ale Ligii naţionale pentru democraţie, partidul fostei lidere a Myanmarului Aung San Suu Kyi, care a fost arestată luni.

Este cea mai amplă manifestaţie care are loc până acum în Myanmar după puciul de luni, notează France Presse.

ONG-ul de supraveghere a internetului NetBlocks a anunţat pe de altă parte că în toată ţara se înregistrează întreruperi ale internetului, care au început în jurul orei locale 10.00 (03.30 GMT).

Accesul la reţelele Twitter şi Instagram a fost restrâns de vineri seara, grupul norvegian Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, confirmând că noile autorităţi au ordonat blocarea platformelor „până la noi ordine”. Mai devreme în cursul săptămânii armata a ordonat întreruperea accesului la Facebook, principalul mijloc de comunicare pentru milioane de birmani.

În încercarea de a scăpa de cenzură, unii dintre aceştia au recurs la VPN-uri, instrumente virtuale care permit eludarea restricţiilor geografice.

 

Armata a ordonat miercuri furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie perturbat şi vineri.

Ca urmare, mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori, în special de către mai multe celebrităţi.

Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter.

Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram „până la o nouă notificare”.

Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, „a contestat necesitatea şi proporţionalitatea ordinului (…) şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului” şi s-a declarat „grav îngrijorată”.

La rândul său, Twitter a condamnat sâmbătă ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platforma sa.”Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet”, a declarat un purtător de cuvânt al Twitter pentru AFP. Acest lucru aduce atingere „dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea”.

Aplicaţia Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi.

Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor consultat de AFP, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a „provoca neînţelegeri în rândul publicului”.

Deşi armata birmaneză a intensificat arestările, sute de persoane au manifestat vineri în Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar şi important centrul comercial şi industrial.

Astfel, profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat.

Zeci de funcţionari publici din mai multe ministere au încetat să lucreze şi 300 de deputaţi au organizat o sesiune virtuală pentru a denunţa controlul parlamentului de către armată.

La căderea nopţii, locuitorii din Yangon au claxonat şi au bătut în oale pentru a „alunga demonii”, adică armata.

Aproximativ 20 de persoane care şi-au exprimat nemulţumirea cu o zi înainte au fost condamnate la şapte zile de detenţie. Patru studenţi au fost puşi sub acuzare pentru că au protestat.

În total, aproape 150 de lideri politici şi activişti au fost reţinuţi după lovitura de stat, potrivit datelor furnizate de Asociaţia de asistenţă pentru deţinuţii politici, cu sediul în Yangon.

 

 

sursa – agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Elon Musk a anunțat că va renunța la numărul de telefon