Criza imunoglobulinei. Un adolescent cu imunodeficiență primară a încercat să se sinucidă

6 decembrie 2017, 21:49

Băiatul de 12 ani a primit în ultimele luni doză redusă de imunoglobulină. Pentru că, altfel, tratamentul nu ar fi ajuns pentru toţi pacienţii. Numai că din această cauză au apărut complicaţii.

Părinţii sunt disperaţi. Acum câţiva ani, sărmanii oameni şi-au pierdut din cauza aceleiaşi boli un alt copil. Sute de bolnavi diagnosticaţi cu imunodeficienţă primară sunt şi ei în pericol pentru că nu mai există aproape nicio doză de imunoglobulină în ţară. Tocmai de aceea, premierul l-a convocat de urgenţă pe ministrul Sănătăţii la Guvern. Acolo s-au dus să protesteze şi părinţii copiilor.

O bolnavă din Albă Iulia a murit în lipsa tratamentului. Abia azi autoritățile și producătorii s-au strâns la Guvern să caute soluții. După două ore de discuții au decis să suspende taxa clawback pentru doi ani la medicamentele derivate din plasmă şi sânge. Premierul i-a cerut ministrului să rezolve criza în cel mult şapte zile.

Ministrul Florian Bodog susţine că va analiza posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru toate medicamentele cu preţ scăzut. Dar decizia va fi luată împreună cu ministrul Finanţelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite