Florin Cîțu: Orice membru al PNL poate să fie premier. Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare România va avea un guvern

17 noiembrie 2021, 15:13

Au fost şedinte miercuri la partide şi întâlniri între liderii posibilei coaliţii, dar nu există încă un consens pe numele premierului susţinut. PSD a votat să-l susţină pe Marcel Ciolacu, dar liberalii spun că vor să dea ei primii şeful executivului, în rocada convenită. Până acum, PNL nu a votat un nume, ci doar că vrea să fie primul în acest nou joc politic. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seara că săptămâna viitoare România va avea un guvern.

Negocierile privind formarea guvernului care ar fi trebuit să aibă loc de la ora 16.00 între PSD, PNL și UDMR au fost anulate. PSD a decis să îl susțină pe Marcel Ciolacu pentru postul de premier și să accepte sistemul de rotație a premierilor. Conducerea PSD a aprobat în unanimitate rotativa premierilor, dar nu a stabilit şi prin vot ca Marcel Ciolacu să fie primul premier din rotaţie.

ACTUALIZARE Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat miercuri seara că orice membru al PNL poate să fie premier. Mai flexibil de atât nu se poate, a precizat Cîțu. Liderul liberal a invocat totodată rezoluția potrivit căreia președintele PNL este propunerea partidului pentru funcția de prim-ministru. Premierul interimar a mai spus că i-a propus lui Marcel Ciolacu numele deputatului Alexandru Rafila pentru funcţia de premier, însă acesta nu fost de acord.  Întrebat dacă a încercat să le propună celor de la PSD un alt nume de premier, cum ar fi Dan Vîlceanu, Cîțu a răspuns: „Nu. Eu i-am propus domnului Ciolacu pe Rafila, dar nu a fost de acord”.

„Discuţia pe care am avut-o cu cei de la PSD a fost una simplă. Suntem într-o situaţie în care ei au votat că vor să fie primii. Eu aşa am înţeles de la domnul Ciolacu. (…) Astăzi am luat act de decizia PSD de a avea o propunere în persoana lui Marcel Ciolacu şi să înceapă sistemul rotativ pe care l-am agreat şi noi şi ei. (…) Problema este că avem două partide care vor să fie primele în rotativă. (…) Spre deosebire de PSD, PNL nu pune condiţii. În acest moment, problema nu este numele (de premier – n.r.), este că avem două partide care vor să fie primele în rotativă. După ce depăşim acest moment şi vedem cine este primul după aceea vedem”, a spus Cîţu, la sediul central al PNL, arătând că blocajul va fi depăşit prin negocieri.

Liderul liberal s-a declarat convins că se va găsi o soluţie pentru deblocarea negocierilor.

„În momentul în care am început aceste negocieri lucrurile erau diametral opuse, programele de guvernare şi aşa mai departe. Eu zic că am făcut paşi importanţi. Mai avem foarte puţin din programul de guvernare. Sunt sigur că vom găsi o soluţie şi de această dată. (…) Vom negocia în continuare”, a afirmat Florin Cîţu.

El a afirmat că, prin decizia BEx de marţi, propunere de premier poate fi orice membru al PNL.

„Un mandat cu guvernare rotativă cu premier PNL. Asta înseamnă că orice membru al PNL poate să fie. Mai flexibil de atât nu se poate”, a punctat preşedintele liberal.

Cîţu a adăugat că, dacă se dorea un nume de premier marţi seara, s-ar fi făcut o propunere în BEx al PNL.

„În acest moment, avem o decizie, o rezoluţie a Consiliului Naţional care spune foarte clar: preşedintele partidului este numele de premier”, a arătat acesta.

Florin Cîţu a susţinut că nu există la momentul actual niciun motiv să fie convocată o şedinţă a Biroului Politic Naţional pentru o flexibilizare a mandatului de negociere în privinţa propunerii de premier.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă ar putea să fie o posibilă propunere de premier, liderul PNL a afirmat: „Dacă este propus şi este votat bineînţeles, dar nu este propus”. El a menţionat că în acest moment nu sunt motive ca Nicolae Ciucă să fie propus.

Chestionat dacă o a treia soluţie în afara propunerilor făcute de PSD şi PNL pentru funcţia de premier ar putea fi pe masa negocierilor, Cîţu a reiterat că mandatul liberalilor este cel dat de Biroul Executiv marţi seara, respectiv cel al rotaţiei premierilor, iar primul să fie de la PNL.

Liderul PNL a subliniat că nu este o ruptură între el şi liberalii vechi.

„Eu mă uit la votul de aseară şi mi se pare că votul de aseară a fost în majoritate covârşitoare pentru propunerea pe care am făcut-o eu în BEx”, a spus Cîţu.

PNL și PSD au votat în forurile statutare ca premierul să fie numit prin rotație de cele două partide, dar nu au căzut de acord de la ce partid să fie prima numire.

ACTUALIZARE Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seara că, săptămâna viitoare, România va avea un guvern. Liderul social-democrat a mai spus că întâlnirea programată pentru miercuri între PNL-PSD-UDMR a fost anulată pentru că nu erau gata textele pe domenii și, probabil, întâlnirea va avea loc joi.

ACTUALIZARE Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat că întâlnirea care urma să aibă loc miercuri, la ora 16,00, pentru continuarea negocierilor pe formarea Guvernului va fi, probabil, reprogramată, precizând că a existat „o schimbare de program din partea PNL”.  Întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu a mai avut loc întâlnirea PSD – PNL – UDMR – minorităţi, Grindeanu a spus: „Am înţeles că a existat o schimbare de program din partea colegilor de la PNL. Probabil că va fi reprogramată”.

Grindeanu a afirmat, întrebat dacă este nevoie ca un premier să îşi asume programul de guvernare astfel încât să fie dus la bun sfârşit, că nu crede „că va veni cineva aşa, din spuma mării, să fie premier”.

„Eu vă spun din partea PSD că noi am votat azi un premier PSD, Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu a fost prezent la toate negocierile”, a transmis el.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă ar putea să fie acceptat şi de PSD ca prim-ministru, Grindeanu a declarat: „Singura persoană acceptabilă, urmare a Consiliului Politic Naţional de astăzi al PSD, este Marcel Ciolacu. (…) Nu am văzut nominalizarea vreunui nume din partea PNL. Noi am dat un nume de premier, ăsta este mandatul pe care îl avem”.

ACTUALIZARE Potrivit unor surse politice, nici echipele de negociere nu mai participă la întâlnirea de la ora 16:00. Întâlnirea s-a anulat.

ACTUALIZARE 15.50 Liderii partidelor nu mai merg la negocierile care încep la ora 16.00, vor merge doar reprezentanții pe domenii, potrivit unor surse.

ACTUALIZARE 15.30 Potrivit unor surse, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au avut discuții la sediul Guvernului.

„Noi am luat o decizie foarte clară, un premier PSD în primă fază. Vom vedea în partid care o să fie acel premier. Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide. E bizar, dar asta este”, a declarat miercuri Florin Cîțu.

Programul de guvernare este aproape gata și ar fi bine ca premierul să știe ce program de guvenrare are și să-ți pună și amprenta, a mai spus premierul interimar.

Întrebat dacă flexibilizarea mandatului nu era o variantă de luat în calcul în contextul în care social-democraţii nu sunt de acord cu decizia conducerii PNL prin care preşedintele liberalilor este propunerea de premier, el a răspuns: „PNL are o decizie în Consiliul Naţional să nu facă o guvernare cu PSD şi astăzi facem negocieri cu ei pentru a avea o viitoare guvernare”.

Referitor la declaraţia preşedintelui PSD care a spus că Florin Cîţu nu poate fi acceptat variantă de premier deoarece a fost demis prin moţiune de cenzură, liderul liberalilor a precizat: „Am auzit şi eu acest argument. Mi se pare bizar pentru că, în primul rând, o moţiune de cenzură împotriva unei singure persoane este neconstituţională şi atunci înseamnă că cei de la PSD vor ca niciunul din membrii Guvernului să nu fie în viitorul Guvern. Nu prea înţeleg, dar am auzit acel argument. Mi se pare că ne ducem într-o direcţie greşită când vorbim despre persoană, pentru că eu nu vreau după această declaraţie să vin în PNL şi după aceea să înceapă colegii mei să spună X, Y, Z de la PSD nu poate să fie în Guvern. Până la urmă noi suntem partidul care am venit şi am flexibilizat acest mandat. La început am avut o altă propunere de premier. Noi am înţeles. Vrem să mergem mai departe. Până la urmă vom vedea care este decizia finală”.

Florin Cîţu a spus că va exista şi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis după finalizarea discuţiilor pe programul de guvernare.

„Atributul preşedintelui este acela de a desemna premierul”, a subliniat Cîţu.

El s-a declarat sigur că PNL, PSD şi UDMR vor merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o propunere comună de premier:  „Sunt sigur că altfel nu putem să mergem mai departe. În momentul în care vom avea o soluţie, vom merge cu o propunere comună.”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, miercuri, să îl propună pe Marcel Ciolacu drept candidat la funcţia de premier. Conducerea PSD a aprobat în unanimitate și rotativa premierilor, dar nu a stabilit şi prin vot ca Marcel Ciolacu să fie primul premier din rotaţie.

„Consiliul Politic Naţional al PSD a decis în unanimitate să îl susţină pe preşedintele Marcel Ciolacu pentru poziţia de premier. Am decis, de asemenea, să acceptăm sistemul de rotaţie al premierilor”, a declarat, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu.

Întrebat de ce PSD nu a stabilit tot prin vot ca Ciolacu să fie primul premier în sistemul de rotație, Grindeanu a spus: „Noi nu am dat un vot ca Marcel Ciolacu să fie premier peste un an și jumătate. Noi nu avem nevoie de încurajări de grup, nu suntem la alcolicii anonimi”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite