Criza guvernamentală din România, comentată pe larg în presa internațională

15 iunie 2017, 08:52

Premierul român, Sorin Grindeanu, a refuzat să demisioneze după ce partidul său social-democrat (PSD), aflat la guvernare, și-a retras sprijinul pentru cabinet, contribuind la luptele politice din economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Cu refuzul lui Grindeanu de a demisiona, coaliția de guvernământ trebuie să depună un vot de neîncredere în Parlament pentru a înlătura premierul și apoi să numească un înlocuitor, explică agenția.

Dragnea: Toți membrii PSD din Cabinet și-au dat demisia, deocamdată nu avem guvern. PSD și ALDE, pregătite să formeze un nou Executiv

S. Grindeanu: Nu-mi dau demisia. I-am propus domnului Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. N-am văzut că s-a întâmplat

„Marele avantaj al PSD a stat în unitatea și capacitatea sa de a mobiliza, în deciziile verticale și în disciplină. Aceste mituri au dispărut acum. În ipoteza că Grindeanu va demisiona, el va arunca mingea în curtea președintelui Iohannis, care ar putea numi un tehnocrat”, a declarat pentru Reuters Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la Universitatea Babeș-Bolyai.

România a reprezentat cea mai rapidă creștere a economiei în UE în primul trimestru, în creștere cu 5,7%. Bugetul a înregistrat un excedent mic la sfârșitul lunii aprilie, plasează în context agenția.

Cronica unei rupturi neanunțate între Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu

„În ciuda faptului că a înregistrat cea mai rapidă majorare a economiei din UE în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 5,7%, România rămâne a doua țară cea mai săracă a blocului. Încă mai are nevoie de investiții urgente în infrastructura de sănătate și de transport, ambele fiind probabil amânate pe fondul celei mai recente crize guvernamentale”, constată Deutsche Welle.

Analiștii speculează că înlăturarea lui Grindeanu a fost impulsionată de o ruptură între premier și liderul partidului, comentează publicația. Tentativa eșuată de modificare a legislației privind corupția  i-ar fi permis lui Dragnea să fie nominalizat pentru funcția de prim-ministru, adaugă jurnaliștii DW.

Şi Bloomberg scrie despre soarta lui Sorin Grindeanu şi aminteşte că România este ţara cu cel mai accelerat ritm de creştere economică din Uniunea Europeană în primele 4 luni ale acestui an.
(w620) Bloomberg
Sub titlul „România: partidul de guvernământ încearcă să-şi demită propriul guvern”, Al Jazeera atrage atenţia că poate urma o perioada prelungită de instabilitate politică.

(w500) Al Jazeera

Agenţia France Presse relatează că social democraţii la putere în România renunţă la premierul lor, care refuză să demisioneze şi că există riscul unei noi crize politice, la 4 luni după manifestaţiile anticorupţie, de o amploare fără precedent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite